Hlavní obsah

Ještě nepracují, ale už teď mají imunitu i plat

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě nic ve Sněmovně neodpracovali a už mají jistotu, že dostanou na své konto část platu za čtyři říjnové dny, tedy poměrnou část z 55 900 korun hrubého poslaneckého platu. Za listopad již to bude plat plný. K tomu jim přijdou také náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu, které se pohybují v rozmezí od 29 do 40 tisíc korun podle vzdálenosti volebního obvodu od Prahy.

Foto: Petr Horník, Právo

Prázdné lavice Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Článek

Noví poslanci, kteří o víkendu prošli do Sněmovny, mají totiž nárok od okamžiku zvolení na všechny benefity zákonodárce, i když skutečně pracovat mohou začít až po složení slibu. K tomu dostanou příležitost až 26. listopadu, kdy se má sejít Sněmovna poprvé.

Poslanci, kteří se již chtěli v úterý dostat do budovy parlamentu, museli projít nejprve fotografováním, aby jim byla vystavena identifikační karta, bez které se nikdo přes recepci nedostane. Po absolutních nováčcích proto pracovníci ochranky žádali občanský průkaz.

Nejvíce novopečených členů komory přišlo ze soc. dem., a ti tu v úterý odpoledne zasedli k první schůzce. Z 50 členů klubu 18 nováčků.

Mezi prvními výhodami, o které se řada z poslanců hned včera přihlásila, je parkovací karta, která opravňuje k odstavení vozidla na nedalekém Malostranském náměstí.

Poslanecký průkaz, který je hlavním dokladem o jejich mandátu, dostanou zákonodárci až po ustavující schůzi Sněmovny, neboť ho musí podepsat nový předseda komory. Ten bude znám nejdříve koncem listopadu na ustavující schůzi.

Hlavní výhodou nových poslanců je imunita. Ta je chrání již nyní, a to jak přestupková, tak i trestněprávní, které se na rozdíl od svých předchůdců budou těšit již jen po dobu výkonu svého mandátu.

Bydlení i kanceláře

Od zvolení mají poslanci nárok na úhradu telefonů do 7000 korun měsíčně a také jim běží měsíční limit 13 tisíc Kč pro poradenskou činnost.

Každý poslanec již také může zaměstnat asistenta, jemuž může platit ze sněmovních peněz 35 875 korun. Pokud jich bude mít více, musí tuto částku mezi ně podle svého uvážení rozdělit. Sněmovna pak bude proplácet faktury podepsané poslancem.

Další výhody budou poslancům nabíhat postupně. Jde například o bydlení.

Sněmovna má pro mimopražské poslance připraveno šestnáct bytů v Rumunské ulici na pražských Vinohradech, odkud je přímé spojení do parlamentu metrem, a 47 bytů v Nerudově ulici, což je coby kamenem dohodil od Sněmovny. O tom, kdo do nich zamíří, se musejí poradit kluby. Kolik který dostane k dispozici, se také rozhodlo již při volbách – příděl se bude odvíjet od počtu členů klubu.

Postaráno bude i o ty, na které se nedostane. Získají od parlamentu příspěvek na nájem v bytech, které si v Praze najdou: až sedmnáct tisíc korun. Ten nedostane poslanec na ruku, ale Sněmovna ho bude posílat přímo vlastníkovi bytu po uzavření nájemní smlouvy.

Sedm klubů se prodraží

Napilno má nyní kancelář Sněmovny, která musí rozdělit kanceláře v sídle komory. Větší počet stran to jejím pracovníkům neusnadnil. Budou muset vyčlenit sedm sekretariátů proti pěti v minulém volebním období.

Sedm klubů bude znamenat i větší nápor na finance, neboť každý má nárok na dotaci, z níž bude hradit platy administrativních pracovníků a kupovat kancelářský materiál. Kopírky, tiskárny, telefony a počítačové vybavení dodá Sněmovna.

O výši příspěvku rozhodují každoročně sami poslanci.

Podle počtu členů má klub ČSSD měsíčně nárok na 202 tisíc korun, ANO na 191 350, KSČM na 141 650, TOP 09 na 116 800, ODS na 81 300 a lidovci s Úsvitem shodně po 74 200 korunách. Klubům, které po vzniku vlády zůstanou v opozici, se tento příspěvek zvýší o třetinu.

Kanceláře ve volebním obvodu si musí každý poslanec sehnat sám. Nájem a vybavení zaplatí Sněmovna – až do 32 200 korun podle velikosti města.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poloprázdný jednací sál Sněmovny

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna zestárla a ubylo v ní žen

Nově zvolená Sněmovna bude mít nejstarší složení v historii. Průměrný věk zákonodárců je téměř 50 let. Oproti předchozímu volebnímu období bude v dolní komoře...

Výběr článků

Načítám