Hlavní obsah

Šéf Senátu se postavil za Sobotku: Odstraňme rebely z vedení ČSSD

– Praha

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se nehodlá smířit s pokusem o odstranění Bohuslava Sobotky z čela ČSSD a má za to, že by se strana měla zbavit těch, kteří ono „zákeřné jednání” připravili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Článek

„Jsem pro to, aby byl sjezd, a ať si členové tedy rozhodnou, jakou chtějí sociální demokracii. Já bych tedy chtěl sociální demokracii, v jejímž vedení už nebudou ti lidé, kteří připravili toto zákeřné jednání,“ řekl Štěch, jenž v neděli na předsednictvu strany hlasoval proti výzvě, kterou iniciovala skupina kolem místopředsedy ČSSD Michala Haška.

„Chci se zasazovat o to, aby v sociální demokracii rozhodovaly argumenty a programová orientace, která k této straně patří, a ne zákulisní dohody,“ uvedl Štěch, podle něhož tyto dohody vedou ke klientelismu.

Pro koho budou hlasovat poslanci ČSSD před grémiemVideo: Novinky

„Musí někteří lidé, kteří tady tu politiku do sociální demokracie zavlekli jako černý mor, ztratit mandát, pokud sociální demokracie chce opět získat důvěru občanů,“ prohlásil Štěch.

Hašek obrátil během pár hodin

Připomenul, že Hašek ještě v sobotu označil Sobotku jako kandidáta na premiéra a podpořil ho jako vyjednavače, ale pak za několik hodin obrátil. Svou roli v tom podle Štěcha měla víkendová schůzka vybraných sociálních demokratů s prezidentem Milošem Zemanem, i když Hašek její konání popíral a předsednictvo tak manipuloval.

Zeman by si po propadu projektu SPOZ měl uvědomit, že sociální demokraté jsou jediní podporovatelé, které na politické scéně má, a že mu jejich štěpení neprospěje, míní Štěch.

Prezident by podle něj měl dělat práci, která mu podle ústavy náleží, nezasahovat do politických stran a zejména sociální demokracii nechat, aby pracovala na základě svých priorit a programu.

Kořeny z roku 2010

Současné pnutí v ČSSD má podle Štěcha kořeny v brněnském sjezdu sociální demokracie v roce 2010, kde Hašek a jeho podporovatelé nedokázali převzít vedení strany. Sobotka stál o to, aby ČSSD byla jednotná, proto měl Haška za svého zástupce, avšak Haškova proklamovaná podpora Sobotkovi nebyla opravdová.

„On (Hašek) se snažil a nakonec vybudoval jakousi paralelní strukturu jakéhosi stínového vedení sociální demokracie přes hejtmany a kraje – neříkám, že přes všechny,“ uvedl Štěch.

Štěch odmítl snahu svalit vinu za volební výsledek ČSSD, který zůstal za očekáváním, jen na Sobotku s tím, že ostatní „zůstanou v suchu“. Odpovědnost by podle něho muselo vyvodit celé vedení strany.

Štěch připomenul, že Sobotku by mohl z čela strany odvolat její ústřední výkonný výbor třípětinovou většinou všech členů, bylo by to ale „politické harakiri“. Především podle Štěcha platí předvolební usnesení výboru, že Sobotka je kandidátem na premiéra. „A to je silnější usnesení (na základě stanov sociální demokracie) než usnesení předsednictva,“ podotkl Štěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám