Hlavní obsah

Obrat v ČSSD: Vyjednávací tým o vládě už neexistuje, šéfem poslanců je Tejc

Novinky, jov
Praha
Aktualizováno

Spory v ČSSD mezi Haškovým a Sobotkovým křídlem v úterý nabraly dramatický obrat. Místopředsedové ČSSD Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek odpoledne odstoupili z vyjednávacího týmu o nové vládě. Oznámili to na jednání poslaneckého klubu. Krátce na to z týmu odešli i Michal Hašek s Jeronýmem Tejcem. Toho nakonec poslanci zvolili šéfem svého klubu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek na tiskové konferenci 26. října 2013 po sečtení hlasů ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Článek

„Ano, je potřeba odblokovat situaci a hledat jednotu. Vyzval jsem ostatní, aby udělali to samé. Udělal to teď Lubomír Zaorálek,” potvrdil Novinkám krátce po půl páté odstoupení z vyjednávacího týmu Chovanec.

Právě místopředseda strany a plzeňský hejtman Milan Chovanec byl přitom v neděli jedním z dvaceti členů předsednictva, kteří odvolali Sobotku z vyjednávacího týmu o vládě a vyzvali ho k rezignaci na post šéfa strany. Zaorálek naopak patří k Sobotkovým spojencům.

Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier o situaci v ČSSDVideo: Novinky

Necelou hodinu po Chovancově oznámení se ukázalo, že tým v původním složení  už neexistuje.

Po Chovancovi a Zaorálkovi z něj odešli i Michal Hašek s Jeronýmem Tejcem. Nový tým bude ustaven ve čtvrtek na jednání nejužšího vedení ČSSD, politického grémia. Očekává se, že rozhodnutí povede k tomu, že tým opět povede Sobotka.

Hašek s Tejcem odůvodnili svůj krok tím, že chtějí uklidnit situaci a napomoci k dohodě o vládě ČSSD.

Šéfem klubu Tejc

Kompromisem se nakonec zdá být i volba předsedy poslaneckého klubu ČSSD. Po necelých čtyřech hodinách jednání jím byl znovu zvolen Haškův spojenec Jeroným Tejc. V druhém kole volby získal 30 hlasů, jeho protikandidát, středočeský poslanec Jan Hamáček, 16 hlasů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeroným Tejc a Michal Hašek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Za Bohuslava Sobotku se zároveň výrazně postavil senátorský klub ČSSD. Na svém úterním zasedání přijal usnesení, ve kterém „vyjádřil v současné složité vnitrostranické situaci jednoznačnou podporu předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi”. Pro vyjádření plné podpory hlasovalo 31 členů klubu ČSSD, tři členové se zdrželi.

Velmi jasně se po bok svého stranického šéfa postavil předseda Senátu Milan Štěch. Ten řekl, že se nehodlá smířit s pokusem o odstranění Bohuslava Sobotky z čela ČSSD. Strana by se podle Štěcha naopak měla zbavit těch, kteří ono „zákeřné jednání” připravili. [celá zpráva]

Pro koho budou hlasovat poslanci ČSSD před grémiemVideo: Novinky

Výsledky jednání poslaneckého klubu ČSSD naznačují, který ze dvou táborů získává ve straně navrch. Zda Sobotka, nebo lidé, kteří se ho snažili v neděli na jednání předsednictva odstranit z vedení.

Ty, kteří se v neděli snažili Sobotku potopit, demonstranti při jejich příchodu do Sněmovní ulice přivítali výkřiky „Hanba!“. Terčem se stal například jihočeský hejtman Jiří Zimola, který patří do Haškova křídla. V jiné situaci se ocitl stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák, který naopak stojí za Sobotkou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na snímku místopředseda strany Michal Hašek, za ním Vítězslav Jandák

Stranického lídra demonstranti nadšeně přivítali. „Cítím především podporu mezi členy a voliči,“ řekl Sobotka před jednáním klubu. Zopakoval, že se v neděli 10. listopadu pokusí získat podporu členů nejvyššího orgánu ČSSD mezi sjezdy, ústředního výkonného výboru.

Avizoval také, že na jednání poslaneckého klubu navrhne sjednocení vyjednávacího týmu o vládě. Z toho byl Sobotka v neděli vyškrtnut.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka při příchodu na jednání nově zvolených poslanců své strany

Hašek: Jednat by se mělo společně

Hašek při příchodu na jednání odmítl dělení poslaneckého klubu na příznivce Sobotky nebo jeho osoby, ale chce, aby poslanci dali vyjednavačům mandát k rozhovorům s potenciálními koaličními partnery.

Michal Hašek k vyjednáváníVideo: Česká televize ČT24

„Je nesmysl, aby tady probíhala nějaká separátní jednání Bohuslava Sobotky a týmu, který byl pověřen předsednictvem,“ uvedl Hašek, podle něhož velí selský rozum jednat společně.

Hašek řekl, že o kandidátech na post předsedy poslaneckého klubu se teprve rozhodne, on sám podporuje Tejce.

Reklama

Výběr článků

Načítám