Hlavní obsah

Babiš: Jednat se dvěma ČSSD? Vyloučeno

Právo, Jan Rovenský

Šéf hnutí Ano, které ve volbách skončilo s 18,6 procenta hlasů na druhém místě, odmítl v rozhovoru pro Právo jednat o vládě se dvěma částmi sociální demokracie. Kvůli vnitrostranickému boji v ČSSD, který se naplno rozhořel krátce po vyhlášení výsledků voleb, totiž není jasné, kdo bude za vítěznou stranu partnerem pro rozhovory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš s lídry hnutí ANO

Článek

Co říkáte na vnitrostranický boj v ČSSD? Ve vyjednávacím týmu bude chybět předseda Bohuslav Sobotka. Je to pro vás problém?

Všechno si zanalyzujeme, ve středu ve tři se sejdou naši poslanci a výbor ANO, který tvoří předsednictvo a předsedové krajských organizací, a budeme o situaci jednat. Tam se shodneme na strategii, jak, s kým a o čem budeme vyjednávat.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek vás požádal o schůzku. Vyhovíte mu?

To projednám ve středu, důležitý je názor poslanců. Hlavně ale musíme počkat na to, aby si vše ČSSD sama vyjasnila. Je to jejich problém a nebudu ho za ně řešit.

Jsem v šoku, že soc. dem. lhala svým voličům, když říkala, že je jednotná
Andrej Babiš

Nám všichni komentátoři předhazovali, že jsme jako Věci veřejné, zatímco v soc. dem. vrcholí souboj Hašek–Sobotka. Nemůžeme ale jednat se dvěma sociálními demokraciemi, to je vyloučeno. A navíc je tu prezident, který tu rozdává karty.

V kuloárech se říká, že byste nešel do vlády, kterou by vedl Michal Hašek. Preferoval byste jako premiéra Haška, nebo Sobotku?

Názor na pány ze soc. dem. jsem říkal xkrát. Říkal jsem, že by asi potřebovali víc životních zkušeností a zažít reálný život mimo Sněmovnu. Ale nebudu hodnotit ani Haška, ani Sobotku.

Jsem ale v šoku, že soc. dem. lhala svým voličům, když říkala, že je jednotná. Jednotná není a čekali akorát den po volbách, aby popravili svého lídra. To je absurdní a neuvěřitelné. Na rozdíl od soc. dem. je ANO jednotné a my program splníme. Nepsali jsme v něm, že chceme jít do vlády, na druhou stranu jsme zodpovědní a země potřebuje nějakou vládu, ne nové volby.

V neděli jste Právu řekl, že pokud byste se s ČSSD a lidovci domluvil na programu, tak byste nevylučoval vstup do vlády. Platí to stále?

Nechceme, aby nám někdo vyčítal, že jsme jako Věci veřejné a že se cpeme do vlády. To není naše priorita, prioritou je program. Ale vývoj mění situaci. Mohli bychom přemýšlet o toleranci menšinové vlády ČSSD a lidovců.

Jenže jste dostali jen o necelá dvě procenta méně než ČSSD. Nevzkázali vám vaši voliči, že byste měli jít do vlády?

Jsme zodpovědné hnutí a jsem zodpovědný člověk. Pro mě by bylo nejlepší, kdyby naši voliči udělali referendum a řekli, co si přejí – zůstat v opozici a tolerovat vládu například ČSSD a lidovců a prosazovat pro lidi zákony, nebo jestli nás vidí ve vládě.

Ve straně jsou různé názory, někteří říkají, že bychom měli převzít odpovědnost, jiní by raději šli do opozice. Je to otázka vyjednávání, ale nyní nejsme na tahu. Rozhodně ale nechceme nic blokovat, budeme akční a konstruktivní a jsme připraveni, abychom se domluvili na složení Sněmovny a aby urychleně vznikla vláda.

Prezident Zeman ale počítá, že nový kabinet bude až za dva tři měsíce. Co tomu říkáte?

Země nesmí být paralyzovaná. Pokud se tu budeme handrkovat, tak lidé budou ještě víc otrávení. Změna vlády musí proběhnout co nejrychleji.

Překvapil vás úspěch ANO?

Nepřekvapil mě. Osobně jsem tipoval, že získáme 20 procent. Jsem ale trochu zklamaný z toho, že přišlo tak málo voličů, a je úsměvné, když to prezident kritizuje a sám to nepřímo zapříčinil, když volby vyhlásil na prodloužený víkend.

Vedli jsme korektní kampaň, zatímco ostatní na nás zaútočili. Paní Němcová neskutečně lhala, o víkendu mě v bulváru označila za estébáka. Němcová celou kampaň lhala, 20 let parazituje na tomto národu, podporovala Klause, Topolánka, všechny zlodějny ODS. Nejsem žádný estébák a už toho mám plné zuby a zvážím, zda na ni nepodám žalobu.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Celý rozhovor s Andrejem Babišem si přečtěte v úterním Právu 

Reklama

Související články

Zeman: Sobotka by měl jít

Prezident Miloš Zeman v neděli vyzval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby vyvodil osobní odpovědnost z nízkého volebního zisku a rezignoval na funkci v čele...

Výběr článků

Načítám