Hlavní obsah

Zeman: Pokud nenasloucháme oponentům, degenerujeme

– Praha
Právo, ada

Celkem sedmadvacet medailí Za zásluhy a dva Řády T. G. Masaryka udělil v pondělí večer ve Vladislavském sále Pražského hradu prezident Miloš Zeman. A to poprvé v rámci svého prezidentského mandátu. Zeman ve svém projevu, který standardně pronesl spatra, připomněl význam založení Československa a vyzval k zamyšlení nad smyslem českých dějin a nad postavením našeho státu v Evropě a ve světě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman předal při příležitosti státního svátku 28. října 2013 nejvyšší státní vyznamenání.

Článek

„Tyto diskuse jsou jistě plodné, ale něco mně v nich chybí. Chybí v nich jisté odosobnění českých dějin, malá, téměř nulová závislost dějinného pohybu na jeho skutečných nositelích,“ prohlásil Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman vyznamenal filozofa a sociologa Václava Bělohradského.

Připomněl větu z Čapkových Hovorů s TGM, kde TGM říká: „Bez Beneše bychom republiku neměli.“ Podle prezidenta to samozřejmě neplatilo jen o Benešovi, ale také o Štefánikovi a v prvé řadě o samotném Masarykovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman propůjčil při příležitosti státního svátku 28. října 2013 Řád Tomáše Garrigua Masaryka hudebníkovi Jiřímu Suchému.

„Byli jsme vychováváni v přesvědčení, že dějiny mají jakýsi samopohyb, že jsou neseny železnou nutností přírodního zákona, že existuje to, čemu se říká mainstream, tedy hlavní proud, a ten, kdo z toho vybočí, se utopí,“ uvedl prezident. K tomu dodal, že to byl právě Masaryk, který onen hlavní proud narušoval.

Příběhy konkrétních lidí

Zeman poznamenal, že letošní státní svátek se rozhodl pojmout „nikoli jako filozofickou disputaci o smyslu českých dějin, ale jako příběhy konkrétních lidských bytostí“.

Jsou mezi nimi lidé různých profesí. „Ale jedno je spojuje: zanechali za sebou dílo, dílo za kterým, pokud se ohlédnou, něco zůstává. Jako vyrytá stopa v dějinách, nikoli jako stopa v písku,“ řekl prezident.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman vyznamenal hudebníka a kytaristu Lubomíra Brabce.

Mezi oceněnými jsou i umělci, kteří podle Zemana rozdávali radost a úsměv v době, kdy v českém skeptickém národu často přežívala deprese, mnohdy málo odůvodněná. „Právě radost a úsměv je tím nesmírně cenným, co můžeme lidem dát,“ řekl.

Ve svém projevu vyzdvihl také podnikatele, kteří dali práci dalším lidem, kteří dokázali ze zisků svých firem vybudovat ve svém městě nádherné kulturní zařízení, aniž by je k tomu někdo nutil. A jsou mezi nimi také sportovci. „Skláním se s úctou před těmito lidmi,“ prohlásil prezident.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman vyznamenal Miroslava Grégra, Jana Kellera, Richarda Konkolského a Jarmilu Kratochvílovou.

Ačkoli zákon o státních vyznamenáních umožňuje hlavě státu udělit medaili Za zásluhy třech stupňů, Zeman se rozhodl nerozlišovat. „Kdo jsem já, abych o tom měl právo rozhodovat,“ řekl s tím, že proto se všem devětadvaceti lidem rozhodl udělit medaili Za zásluhy první třídy a dvěma z nich, kteří ji už získali v minulosti, pak Řád T. G. Masaryka.

Připomněl, že mezi vyznamenanými jsou mj. i tři intelektuálové, kteří v prvním kole prezidentské volby podpořili jeho protikandidáta a jejichž myšlenky ho vždy rozzuřovaly. Podle něj není nic lepšího než názor oponenta, který nutí k přemýšlení. „Pokud jsme v zajetí svých myšlenek a nenasloucháme názorům svých oponentů, zákonitě degenerujeme,“ uvedl prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám