Hlavní obsah

Prezident Zeman vyznamenal Bohdalovou i Grégra. Ocenil také Koháka a Suchého

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Prezident Miloš Zeman v pondělí večer udělil u příležitosti 95. výročí vzniku samostatného Československa státní vyznamenání. Řád Tomáše Garrigua Masaryka propůjčil filozofovi Erazimu Kohákovi a hudebníkovi Jiřímu Suchému. Další osobnosti získaly Medaile Za zásluhy. Celkem prezident ocenil 29 osobností. Vyznamenání pro několik z nich už ale dopředu vyvolávalo kontroverze a kritiku prezidenta Zemana.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman při udílení nejvyšších státních vyznamenání 28. října 2013

Článek

Mezi stovkami hostů byl mimo jiné předseda Senátu Milan Štěch, bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií i Dagmar Havlová, choť jeho předchůdce Václava Havla.

Prezident ve svém úvodním proslovu zvlášť zmínil již zemřelou sochařku Marii Uchytilovou, která byla autorkou pomníku 82 dětí v Lidicích. Ten připomíná děti, které v červnu 1942 nacisté po vyhlazení obce poslali do plynové komory. Medaili Za zásluhy obdržela in memoriam.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Pomník 82 dětí v Lidicích sochařky Marie Uchytilové

V projevu prezident vyzdvihl životní příběhy, které mají všichni ocenění za sebou. Život žádného z nich podle Zemana nebyl strmou cestou vzhůru. Aktuální politické situaci se ve své řeči nevěnoval.

Kohák i Suchý

Filozof Erazim Kohák byl v pondělí večer první osobností, která si z rukou prezidenta Miloše Zemana převzala státní vyznamenání. Prezident mu za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Řád Tomáše Garrigua Masaryka prezident propůjčil filozofovi Erazimu Kohákovi (vlevo).

Řád Tomáše Garrigua Masaryka prezident propůjčil také zakladateli divadla Semafor Jiřímu Suchému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Udílení státních vyznamenání na Pražském hradě při příležitosti státního svátku 28. října 2013. Na snímku Jiří Suchý, Václav Bělohradský a Jiřina Bohdalová

Dalším osobnostem předal Zeman Medaili Za zásluhy. Mezi prvními si ji z rukou prezidenta převzali filozof Václav Bělohradský, hudebník Lubomír Brabec nebo herečka Jiřina Bohdalová, která Zemana podporovala v jeho prezidentské kampani.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman s herečkou Jiřinou Bohdalovou po vyhlášení výsledků voleb

Vyznamenal i Grégra a slušovického Čubu 

Zeman ocenil také dalšího svého podporovatele, Františka Čubu, známého jako strůjce „Slušovického zázraku“. Medaili získal „za zásluhy o stát v oblasti hospodářské“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman vyznamenal operní pěvkyni Soňu Červenou, Františka Čubu a urologa Jana Dvořáčka.

Právě kvůli ocenění Čuby se již dříve ohradil syn Přemysla Jenýra, novináře a sociálního demokrata, kterému v roce 1999 udělil tehdejší prezident Václav Havel in memoriam Řád TGM. Pozůstalý syn Philipp Janýr se nechal slyšet, že pokud Zeman vyznamená Čubu, navrhne, aby jeho rodina vrátila vyznamenání. [celá zpráva]

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Miloš Zeman s Františkem Čubou.

„Jsem si jist, a s tátou jsem o tom poměrně často mluvil, že toto významné ocenění by ztratilo jakoukoli hodnotu, kdyby jej dostal vysoký funkcionář totalitního režimu. Nechci v budoucnu rozlišovat mezi oceněním, které udělil Václav Havel na straně jedné a Miloš Zeman na straně druhé,“ zdůvodnil to Janýrův syn Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman vyznamenal Miroslava Grégra, Jana Kellera, Richarda Konkolského a Jarmilu Kratochvílovou.

Medaili Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské udělil Zeman také Miroslavu Grégrovi, ministrovi průmyslu a obchodu jeho vlády z let 1998 až 2002. Grégr také stál u návratu Miloše Zemana na politickou scénu, stal se členem zemanovců, za které kandidoval v právě proběhlých předčasných volbách do Sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman s Miroslavem Grégrem na návštěvě u Slavomíra Klabana.

Ocenění převzal také Felix Slováček, který rovněž v uplynulých volbách kandidoval za zemanovce. [celá zpráva]

Mezi dalšími oceněnými je například levicový sociolog Jan Keller, herečka a operní pěvkyně Soňa Červená, vědec Jan Dvořáček, atletka Jarmila Kratochvílová, herec Lubomír Lipský, novinářka a bývalá televizní hlasatelka Kamila Moučková či renomovaný lékař Pavel Pafko.

Kritika i bojkot

Miloš Zeman udílí jako prezident vysoká státní vyznamenání poprvé. Slavnostní akt už dopředu provázely kontroverze a kritika. Na Pražský hrad přišly stovky hostů, nedorazila ale většina rektorů veřejných vysokých škol. Nelíbilo se jim, že Miloš Zeman nepozval dva jejich kolegy. [celá zpráva]

Kvůli povolebním sporům v ČSSD a Zemanově výzvě k rezignaci nepřišel na večerní slavnostní předávání státních vyznamenání ani předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka. [celá zpráva]

Hudebník Vladimír Mišík pak odmítl přijmout od Zemana státní vyznamenání. Uvedl, že nesouhlasí s některými jeho rozhodnutími. [celá zpráva]

Letos poprvé své kandidáty na státní ocenění nenavrhla Konfederace politických vězňů, a to kvůli Zemanově postoji ke komunismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám