Hlavní obsah

Radikálové se v Ostravě snažili dostat na romskou akci

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dva protichůdné tábory se na sváteční pondělí málem střetly v centru Ostravy. Od 14 hodin se totiž na dvou místech v moravskoslezské metropoli uskutečnily dvě demonstrace. Část účastníků protiromského protestu se později vydala k městské části Přívoz. Policie jim ale v pochodu zabránila a tři lidi zadržela. Dva dostali pokutu, další zůstal ve vazbě.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Demonstrace v Ostravě

Článek

Před Novou radnicí na Prokešově náměstí demonstrovaly necelé tři stovky pravicových radikálů proti porušování práv slušných občanů a akce byla zaměřena především proti romské populaci.

Zhruba o dva kilometry dále, v Přívoze u kostela, se také od 14 hodin konal happening s názvem Barevná Ostrava. Na tomto shromáždění se sešlo kolem 150 lidí, aby protestovali proti násilí, rasismu a neonacismu. Na akci se představily romské, církevní, charitativní i neziskové organizace.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Účastníci demonstrace v Ostravě

Ve tři čtvrtě na tři akce extrémistů skončila, a přestože byli demonstranti vyzváni organizátory, aby nešli na Přívoz „na cikány“, tak se dav vydal právě tam. Na Sokolské ulici kousek od romské ubytovny je však zastavila policie, která „zašpuntovala“ celou ulici. Policie je následně vyzvala, aby se rozešli.

Demonstranti ale vyčkávali a nadávali, že k zastavení pochodu nebyl vůbec žádný důvod. Členové antikonfliktního týmu se je snažili uklidnit a přemluvit, aby odešli.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Účastníci protiromské demonstrace v Ostravě

Ve čtvrt na čtyři se nakonec dav protestujících skandující Čechy Čechům otočil. Demonstranti se však nerozešli, ale různými oklikami a uličkami se snažili opět dostat na přívozské náměstí Svatopluka Čecha, kde se koná romská akce. Přístup na místo jim však opět ze všech stran zablokovala policie.

Romové na situaci po nějaké době začali reagovat velmi podrážděně a vyšli i z kostela, kde jejich akce pokračovala. „My jsme tady doma. Nechceme násilí,“ skandovali Romové za spolupráce faráře, který se za nimi vydal z kostela.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Policie stále situaci v Ostravě monitoruje, obává se totiž možných střetů i v pozdních pondělních hodinách.

Celkem již ostravská policie po třech protiromských demonstracích, které se konaly od srpna do září, stíhá 22 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám