Hlavní obsah

V Česku panuje neobvyklé teplo, padly další rekordy

Aktualizováno

Velmi teplé počasí na území Česka trvá i během svátečního pondělí. Teploty se pohybují přes dvacet stupňů Celsia, v Jeseníku, Klatovech i pražském Klementinu padl dosavadní naměřený rekord. V sobotu i v neděli padaly rekordy i na jiných částech země.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

V pražském Klementinu v pondělí padl ten starý 33 let, naměřili zde 23,2 stupně. Původní byl přitom 20,1 stupně. V Klementinu padl přitom jeden rekord už v sobotu, odpoledne po 14:00 hodině tu naměřili 21 stupňů. Původní rekord byl přitom 20,9 stupně z roku 1989, uvedla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Klementinum je nejstarší česká stanice, měří od roku 1775. [celá zpráva]

V Jeseníku pak pokořili maximální hodnotu starou 24 let. Meteorologové tam naměřili odpoledne 20 stupňů, dosavadní maximální hodnota pro tento den byla o tři desetiny stupně nižší. Teploty se kolem 20 stupňů pohybovaly i v ostatních částech kraje.

O tom, že pondělní teploty byly mimořádné, svědčí i to, že rekordy padly na pěti z celkem sedmi stanic měřicích déle než 100 let. Například v Českých Budějovicích naměřili 23 stupňů, původní rekord z roku 1927 byl přitom o 0,9 stupně nižší.

Klatovy lámou rekordy

Další pondělní rekord padnul v Plzeňském kraji, konkrétně v Klatovech, kde odpoledne naměřili meteorologové 23,6 stupně Celsia. Dosavadní regionální rekord pro tento den byl také z Klatov - v roce 1980 zde teploměr vyšplhal na 21,6 stupně.

Teplé počasí panovalo už o víkendu. Na některých místech republiky, zejména v Moravskoslezském kraji, byly naměřeny rekordní teplotní hodnoty. Například ve stanici Ropice na Frýdecko-Místecku naměřili 24,8 stupně Celsia. [celá zpráva]

Podle meteorologů se během tohoto týdne již ochladí a podobné teploty již panovat nebudou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám