Hlavní obsah

Je to puč, znělo na Hradě na podporu Sobotky

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, cie

Několik stovek lidí se sešlo v pondělí vpodvečer na pražském Pohořelci, aby podpořili šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotku, jehož strana v neděli na schůzi předsednictva vyzvala k odstoupení z čela ČSSD. Odtud se přesunul dav s transparenty, které např. hlásaly Ne puč, Za Sobotku, Nechceme zradu z Hradu, k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí, kde Sobotka položil věnec u příležitosti státního svátku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace na podporu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky (na snímku)

Článek

„To, co se odehrálo včera, byl pokus o nátlak, o změnu poměrů v soc. dem. většinou dvaceti hlasů. Dvacet lidí nemůže rozhodovat ve straně, která má 23 tisíc členů, o tom, kdo bude předseda, to je puč,“ reagoval na současné události.

Předseda soc. dem. se kvůli vnitrostranickým sporům a výzvě prezidenta Miloše Zemana, aby rezignoval, také rozhodl, že se večer nezúčastní slavnostního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě.

Předsednictvo ČSSD v čele s Michalem Haškem Sobotku v neděli dvaceti hlasy z třiatřiceti vyřadilo z vyjednávacího týmu o vládě a vyzvalo ho k rezignaci na post předsedy strany. Sobotka odmítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstrace na podporu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky na pražském Hradčanském náměstí.

Šéf ČSSD za reálné při jednáních o nějaké podobě vlády označil dohodu své strany, ANO a KDU-ČSL.

„Teď budu jednat s ANO a KDU-ČSL, určitě budeme mluvit o programových mantinelech. Je to reálná varianta - dohoda těchto tří stran na nějaké podobě vlády, ve které by nejdůležitější roli asi hrála soc. dem. Pokud najdeme určitý průnik s těmito stranami, pak budu informovat prezidenta,“ přiblížil nejbližší kroky.

Na dotaz, bude-li jednat na vlastní pěst, odpověděl: „Budu jednat jako předseda soc. dem. s předsedou KDU-ČSL a šéfem hnutí ANO, mám mandát od sjezdu, já byl demokraticky zvolen členy soc. dem., mám mandát od ústředního výkonného výboru,“ připomněl. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslava Sobotku přišel na pražské Hradčanské náměstí podpořit také Jiří Dienstbier.

Se Sobotkou dorazil také Jiří Dienstbier, který se šéfa ČSSD ve vnitrostranickém sporu zastává. Podpořit ho přišel i nově zvolený poslanec a lídr kandidátky ČSSD v Praze Jaroslav Zavadil a pražský sociální demokrat Karel Březina.

Foto: Facebook

Výzva na podporu Bohuslava Sobotky

Setkání Sobotkových příznivců iniciovala na sociálních sítích výzva Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška.

„Akci jsme svolali kvůli tomu, co se stalo včera na předsednictvu. Sobotka byl odvolán jako předseda týmu, který bude vyjednávat o budoucí vládě. To se nám nelíbí, myslíme, že by měl za dané situace vést povolební tým,“ reagoval na dotaz Práva Radim Hejduk, jeden z organizátorů demonstrace.

Haškovu iniciativu považuje za vnitrostranický puč. „Není to jen vnitrostranický boj, je to útok na demokracii,“ dodal Hejduk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám