Hlavní obsah

Za komunismu zasahoval při Palachově týdnu, teď jde do Sněmovny

Novinky, val

Uplynulé předčasné volby do Poslanecké sněmovny vynesly do horní komory několik relativně nových a málo známých jmen. Jedním z nich je Zdeněk Ondráček, někdejší člen KSČ a příslušník SNB. Ten například v roce 1989 zasahoval proti demonstrantům na Václavském náměstí v rámci tzv. Palachova týdne.

Foto: KSČM

Zdeněk Ondráček

Článek

Ondráček kandidoval do Sněmovny z druhého místa komunistické kandidátky v Královéhradeckém kraji. Získal tři tisíce preferenčních hlasů.

Přitom se jedná o bývalého člena pohotovostního pluku SNB, který je nechvalně známý tím, že při protestech v roce 1989 brutálně potlačoval demonstrace proti režimu. Například v lednu toho roku zasahoval Ondráček během tzv. Palachova týdne.

Obušek jsem proti ženě použil dvakrát
Zdeněk Ondráček v rozhovoru pro Mladý svět

Nově zvolený poslanec na dobových záběrech České televize například zaníceně vypráví, s jakými zbraněmi proti nim vytáhli demonstranti. Později svůj výrok ale změnil a uvedl, že zmíněné zbraně vlastně neviděl při akci, ale až po zásahu, na policejním prezidiu.

Byl jsem řadový policista, hájí se

"Předměty jsem viděl na policejním prezídiu. Kolik bylo zadržených demonstrantů, co s nimi bylo nebo kam je odvezli, to samozřejmě nevím. Byl jsem řadový policista, který prováděl zákrok pod jednotným velením," prohlásil loni v rozhovoru pro server Trutnovinky.

Foto: Facebook iniciativy ProtiAlt

Zdeněk Ondráček

Médii koluje také otisk z rozhovoru Ondráčka pro časopis Mladý svět z prosince 1989. V něm například tehdejší nadstrážmistr popisuje, v jakých případech je možné použít obušek: „Pokud jsem ohrožen, mohu podle zákona použít obušek. Je-li dav agresivní, velí se 'Za použití obušků vpřed', ale vůči ženám se obušky nepoužívají. Celkem jsem jej proti ženě použil dvakrát, to když jsem byl ohrožen.“

Za diskvalifikaci to nepovažuje

V době událostí 17. listopadu roku 1989 byl Ondráček podle svých slov v Praze, ale pouze v záloze. "V listopadu 1989 jsme byli v zálohách v Bartolomějské ulici, nezakročili jsme. Jen jsme čekali, jestli nás povolají. Nikdo nás nepovolal," citovaly jej Trutnovinky.

V Mladém světě před necelými pětadvaceti lety popsal událost takto: „Jednotka vyjížděla jako záloha k dispozici městské správy. Byli jsme v záloze, kdyby celý ten pietní akt přerostl a stal se nepovolenou demonstrací. Z Bartolomějské ulice jsme slyšeli, jako to na Národní třídě vře. Potom, asi po dvaceti minutách, jsme šli posílit jinou část pořádkové jednotky, když jsme vysílačkami slyšeli, že je dav agresivní.“

Loni na podzim po zvolení krajským zastupitelem Královéhradeckého kraje svou předlistopadovou minulost zlehčoval. ”V tu chvíli bylo nutné splnit rozkaz,” komentoval zásah proti demonstrantům. „Nepovažuji to za diskvalifikaci pro moji politickou kariéru. Ani nemám důvod argumentovat proč," prohlásil pro Hradecký deník Ondráček, který dosud působí jako zástupce ředitelky gymnázia v Úpici.

Reklama

Výběr článků

Načítám