Hlavní obsah

Kalousek: Je to od ČSSD dvojí podraz. Zařízla předsedu a na voliče vyplázla jazyk

Novinky, fia
Praha

Za dvojitý podraz označil v neděli místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek postup předsednictva ČSSD, které vyzvalo svého stranického šéfa Bohuslava Sobotku k rezignaci a odstavilo ho z jednání o nové vládě. Vedení sociální demokracie podle něj podrazilo jak Sobotku, tak voliče.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Zaprvé je to podraz na vlastní členy strany, protože v okamžiku, kdy sociální demokracie jako vítěz voleb má veškerou energii věnovat sestavení silné a kompetentní vlády, tak předvede domácí zabijačku v přímém přenosu a zařízne si vlastního předsedu,“ řekl Novinkám Kalousek.

„A zadruhé je to podraz na voliče, protože celou kampaň je prezentován pan předseda Sobotka jako budoucí premiér v případě volebního vítězství, aby následně sociální demokracie na voliče vyplázla jazyk a řekla ‘My jsme to samozřejmě tak nemysleli’,” dodal.

Směr ČSSD určují osobní ambice, míní Kalousek 

Podle něj krok, který předsednictvo ČSSD v neděli učinilo, destabilizuje situaci a ukázal, že priority sociální demokracie jsou mnohem víc osobní ambice jednotlivých členů vedení než akceschopná vláda.

Na variantách řešení povolební situace to ale podle něj příliš nemění. „Tíhu odpovědnosti vzešlou z voleb z těch stran, které uspěly, nikdo nesejme. Nějakou dohodu nalézt musí,“ řekl Kalousek.

Předsednictvo ČSSD v neděli po dlouhém a napjatém jednání přijalo výzvu, aby Sobotka odstoupil z čela sociální demokracie. Šéf strany to však odmítl s tím, že nechce stranu vydat na pospas zemanovcům.

Jeho největší vnitrostranický rival a spojenec prezidenta Miloše Zemana v ČSSD Michal Hašek ale se svými příznivci dokázal prosadit, že Sobotka nebude v týmu, který má vyjednávat o podobě povolební koalice. Skupina bude působit ve složení Hašek, Tejc a místopředsedové Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec. Hašek tým povede, Sobotka prý bude o vyjednávání informován.

K odchodu z čela ČSSD vyzval Sobotku i  Zeman.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám