Hlavní obsah

Pokud budu členem vlády, vzdám se funkce hejtmana, říká Chovanec

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud ČSSD usedne ve vládě a obsadí ministerstvo dopravy, Plzeňský kraj téměř jistě přijde o hejtmana Milana Chovance. Ten je kromě místopředsedy ČSSD rovněž stínovým ministrem dopravy; v neděli Právu potvrdil, že se jedné z funkcí vzdá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Článek

„Moje ambice je být členem vlády. V případě, že ji ČSSD skládat nebude, je variantou moje setrvání na hejtmanství v Plzni. Jednu z funkcí opustím ve chvíli, kdy bude známa podoba kabinetu,“ řekl Právu Chovanec.

Když Česko nebude mít svoji vládu ani v prosinci, je Chovanec připraven stát se hejtmanem neuvolněným. „Nebudu čerpat plnohodnotný plat,“ vysvětlil. Kumulaci obou funkcí mu nedovoluje morální kodex, který krajští zastupitelé přijali letos v červnu.

Plzeňskému kraji od loňského podzimu vládne ČSSD společně s KSČM. V rámci koaliční dohody post hejtmana připadá silnější straně, tedy sociální demokracii. Chovance by na pozici pravděpodobně vystřídal stávající náměstek pro ekonomiku Václav Šlajs (ČSSD).

„Nevylučuji, že se může objevit i další kandidát. O mém případném nástupci uvnitř strany rozhodneme standardním demokratickým hlasováním. Poté půjdeme na jednání za kolegy z KSČM. Nakonec bude svoláno zastupitelstvo, před kterým odstoupím, a bude zvolen nový hejtman,“ popsal scénář Chovanec.

Nikdo jiný z Rady Plzeňského kraje do Sněmovny neputuje. Už před parlamentními volbami byla uzavřena dohoda, že nikdo z radních do dolní komory parlamentu kandidovat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám