Hlavní obsah

Sobotka a Stropnický připustili koalici ČSSD, ANO, lidovci

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a lídr jihomoravské kandidátky hnutí ANO Martin Stropnický si v nedělní Partii na FTV Prima notovali. Shodli se na tom, že volební výsledky ukazují na koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která by měla ve Sněmovně 111 poslanců. Podle obou je ale potřeba ještě jednat o programových shodách partají.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Stropnický a Bohuslav Sobotka byli v neděli hosty Jana Punčocháře (uprostřed) na FTV Prima.

Článek

Předseda ČSSD zopakoval, že chce po volbách vyjednávat o vládě se všemi zvolenými stranami kromě ODS a TOP 09. „Je zřejmé, že levice nemá většinu v Poslanecké sněmovně, a my musíme hledat řešení, které umožní sestavení levostředové vlády,“ prohlásil a dodal: „Matematicky vychází forma spolupráce s ANO a KDU-ČSL. Tam si myslím, že by sociální demokracie měla zaměřit racionálně vyjednávání,“ řekl Sobotka.

„Čísla hovoří jasně,“ připustil Stropnický, který rovněž uvedl, že je ještě třeba počkat na povolební vyjednávání. Strana už si podle něj nechala udělat analýzu programových průniků, které prý mezi ANO a ČSSD dosahují 61 procent. Ještě prý ale nevědí, zda by šli s ČSSD do vlády, či jen podporovali menšinový kabinet sociálních demokratů.

Sobotka uvedl, že by se strany mohly shodnout v první řadě na návrzích, které prosazuje iniciativa Rekonstrukce státu. Sobotka by rád dosáhl také pozastavení církevních restitucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám