Hlavní obsah

Pro prezidenta to bude zklamání, myslí si šéf zemanovců

– Praha
Právo, jim

Předseda Strany práv občanů - zemanovci Zdeněk Štengl v rozhovoru pro Právo přemítal nad důvody chabého volebního zisku, který jim vyhlídky na vysokou politiku zkalil. Jednou z příčin prohry podle něj je i to, že lidé dali přednost „populistickým slibům“. Předpokládá, že ani prezident Miloš Zeman z toho nebude mít radost. SPOZ získala 1,51 procenta, před třemi lety to bylo 4,33 procenta.

Foto: Jiří Mach, Právo

Předseda SPOZ Zdeněk Štengl

Článek

Jak se cítíte po sečtení výsledků?

Pocity jsou smíšené, jsem z toho smutný, ale nevěším hlavu a nechci utéct ze strany, která má tři tisíce členů a 280 organizací, takže z toho určitě vyvodíme závěry, ale musíme o tom diskutovat a vyvodit závěry s předsednictvem. Ne, že bych teď podepsal rezignaci a utekl všem a schoval se. Cítím i vlastní vinu, ale musím o tom ještě diskutovat se svými stranickými kolegy.

Takže byste rád ve vedení zůstal?

Ne, to není tak řečeno. Nechci v tomto momentě někomu něco předávat, když není ještě všechno doladěno, protože za tou kampaní něco je, musíme ještě svolat všechny předsedy. Utéct by nebylo dobré.

Svou funkci nabídnete?

S tím nemám problém. Rozhodnuto bude v následných dnech.

Ta kampaň byla i uvnitř strany trochu divoká. Není to nakonec úleva, že to máte za sebou?

Je úleva, že je rozhodnuto. Do poslední chvíle bylo určité napětí, kdy jsme očekávali, co jsme udělali špatně, a když pak máte sečteno, nelze s tím nic dělat. Lze blahopřát vítězům a poděkovat těm, co nám dali hlas. Ale máme program natolik kvalitní, že věřím tomu, že se k němu stejně vrátíme.

Poškodily vás ty rozpory?

Určitě, ale byly to nenaplněné ambice jednotlivců.

Jak to, že nezafungovali ministři docela populární vlády, kteří byli vašimi lídry?

Jsem z toho také překvapen, ale nechci se teď k jednotlivostem uchylovat, protože výsledky byly přibližně všude stejně špatné. Takže nedokážu na to v současné chvíli najít odpověď.

Jak si vysvětlujete, že nezabrala ani poměrně masivní kampaň?

Bylo tam několik aspektů, které daly dohromady nějaký celek. Lidi možná dali přednost populismu, než pragmatismu, takže uvidíme, jak to všechno dopadne, jak budou občani spokojeni s tím, co zvolili.

Vaše kampaň byla možná jediná výrazně negativní. Nebyla to nakonec chyba?

Nevím, zatím jsem se nikoho neptal a neměl jsem signály, že by to někomu vadilo. Možná to bude jeden z bodů, které teď musíme analyzovat.

Levice celkově nebodovala, jak se očekávalo. Co z toho vyvozujete?

Rozhodli občani. Asi chtěli změnu a asi zas tolik nepřáli levici. Jejich očekávání jsou taková, že za populistickými sliby a gesty ucítili šanci a dali to jiným stranám. Takže uvidíme, jestli nenarazí, jestli se nezklamou.

Proč jste si myslel, že na Pardubicku, kde jste byl lídrem, to budou mít zemanovci jednodušší?

Mám tam docela dobré zázemí, mám tam 200 členů a asi 18 místních organizací, jsem tam známá osobnost. Chodil jsem mezi lidi, tak jsem myslel, že tam bude šest sedm procent, takže to je pro mě velké zklamání. (Štengla v preferenčních hlasech předběhla dvojka kandidátky odborář Jaromír Dušek - pozn. red.)

Prezident Miloš Zeman vám propůjčil jméno i tvář. Myslíte si, že je to i jeho prohra?

Zklamání to bude určitě a uvidíme, jak se k tomu pan prezident postaví. Ještě mi netelefonoval, ale očekávám to.

Co vám na výsledek řekl místopředseda Nejedlý?

Zatím jsme takovou diskusi neměli, protože jsme se zabývali tím, že jsme dávali různé rozhovory a ještě jsme neměli čas si sednout na čtyři uši a čtyři oči, abychom si o tom pohovořili.

Takže nejiskřily ve volebním štábu emoce?

To ne, je to prohra nás všech, ne jednotlivce.

Ani ostatní lídři a reprezentanti strany vám to nedávali za vinu?

Lídři sami vědí, že zájem mohli strhnout i na sebe v kterémkoli kraji, a očekávali taky větší výsledky. Kdyby dva tři kraje vynikly a byly jemně přes pět procent, tak to vnímám, že mi tu kritiku mohli dát. Ale jestliže tam operovali a měli tam svoje kampaně... Celkově se nikdo nevychýlil.

Může to znamenat i konec SPOZ?

Nemyslím si to, protože máme nějaké kořeny, máme pevné jádro, jsme schopni vyvodit důsledky a pokračovat dál.

Myslíte si, že jste do toho investoval maximum?

Hlavně jsem do toho investoval svůj čas, který jsem mohl investovat své dceři, která se mi narodila před dvěma měsíci. To jsou neopakovatelné zážitky, po dvou měsících už vyroste a už ji nebudete vidět tak, jak jste ji viděl. Byl jsem hodně smutný, když jsem odjížděl a nemohl si pohoupat svoji Melanii. Ocenil bych svoji manželku, že se mnou měla trpělivost, že to se mnou vydržela.

Ponaučení?

Je tady jedno. Jeden kamarád mi říkal, že politika není procházka růžovým sadem, z politiky hlavně bolí za krkem. Chceš-li mít v politice přítele, kup si psa. A dneska se ještě musíš dívat, kdo ti toho psa prodává.

Nechápu.

Zkrátka v politice nemáte jasné soupeře a musíte se pořád ohlížet, protože vepředu, nebo za vámi to nemusí být to pravé ořechové a z toho bolí za krkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám