Hlavní obsah

KSČM chce jednat se všemi, prioritou je podpora jednobarevné vlády ČSSD

Právo, Marie Königová

KSČM je připravena podpořit jednobarevnou vládu vítěze voleb, tedy ČSSD. Prohlásil to šéf komunistů Vojtěch Filip. Podle něho bude důležité, jak se k možné jednobarevné menšinové vládě postaví ostatní strany.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Vojtěch Filip a Miloslava Vostrá, KSČM

Článek

Občané podle něho dali zřetelný vzkaz politickým stranám: chtějí změnu politické orientace a politické kultury.

„Ty programové priority, které mají ODS a TOP 09, prohrály, utrpěly debakl. Je třeba stavět na nových prioritách. Je třeba hledat průnik mezi soc. dem, hnutími ANO a Úsvit i s KSČM. Přemýšlet by o tom mělo především Babišovo ANO,“ zdůraznil Filip.

Bylo by podle něj velmi vhodné, aby po zahájení vyjednávání inicioval prezident Miloš Zeman setkání všech stran, které budou zastoupeny ve Sněmovně, abychom se nedočkali nedorozumění, které tu byly po pádu pravicové vlády,“ prohlásil Filip.

Filip poděkoval všem voličům, kteří přišli k volbám, zvláštní dík poslal těm, kteří volili jeho stranu. Popřál vítězné straně, aby se jí podařilo nastartovat proces vedoucí ke změně politické kultury.

Jen komunisté zvýšili počet voličů o sto tisíc

Ocenil výsledky své strany, což dokumentoval tím, že komunisté jsou jedinou stranou, která zvýšila počet svých voličů o sto tisíc oproti volbám do Sněmovny před třemi lety a o 150 tisíc proti loňským volbám do krajských zastupitelstev.

„Je zřejmé, že levicoví voliči, kteří chtěli dosáhnout zásadní změny, volili ve větší míře KSČM,“ je přesvědčen Filip.

Podle něho je nutné, aby žádná ze stran, která se dostala do Sněmovny, nebyla vyloučená z povolebních jednání. Komunisté budou při jednáních o novém složení orgánů Sněmovny prosazovat princip poměrného zastoupení, který v minulé Sněmovně uplatňován nebyl.

Chtějí místo ve vedení Sněmovny

KSČM bude žádat jedno místo ve vedení Sněmovny, předsednictví ve třech výborech a další posty v komisích a parlamentních delegacích.

KSČM je připravena jednat o svých programových prioritách s kteroukoli stranou, která je ochotna se na změnách účastnit. Byla ustavena pracovní komise, která bude hledat „programový průnik“.

Podle Filipa ANO, které nechce mluvit s KSČM, nic jiného nezbyde, než jednat se všemi, tedy včetně komunistů, protože „Babiš volby nevyhrál a není schopen sestavit vládu“.

Komunisté chtějí jednat i s lidovci

Komunisté jdou do jednání s tím, že je nutné nastartovat ekonomický růst a snižovat nezaměstnanost. Chtějí zavést daňovou progresi a majetková přiznání i zákon o obecném referendu. „Chceme zrušení zákon o tzv. církevních restitucích a druhý pilíř důchodového systému,“ uvedl Filip po odpoledním jednání stranického výkonného výboru.

Filip se nebrání ani jednání s lidovci, avšak domnívá se, že to nebude jednoduché právě kvůli postoji KSČM k církevním restitucím. „V tom jsme s lidovci v čisté opozici,“ prohlásil.

Podle místopředsedkyně KSČM Miloslavy Vostré, strana uzavře účet za volby do konce listopadu.

Reklama

Související články

Filip je spokojen, KSČM posílila

Předseda KSČM Vojtěch Filip po svém příchodu do stranické centrály v ulici Politických vězňů odmítl komentovat dosavadní výsledky z pohledu toho, zda bude...

KSČM ztrácí Ústecko, svou dosavadní baštu

Komunisté zatím podle průběžného sčítání hlasů ztrácí proti minulým volbám svou baštu - Ústecký kraj, v jehož čele mají i svého hejtmana. Levice tu v minulosti...

Výběr článků

Načítám