Hlavní obsah

Volební průzkumy přecenily ČSSD a podcenily Babiše

Novinky, val

Agentury se ve svých předvolebních průzkumech strefily do vítězství sociálních demokratů, jejich podpora ale nebyla zdaleka tak silná, jak společnosti předvídaly. Naopak podcenily úspěch hnutí ANO, které skončilo na druhém místě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volby vs. průzkum MEDIAN zveřejněný 18.10.13

Článek

V řadě bodů se agentury shodovaly. Například ve vítězství ČSSD. Předpokládaný zisk hlasů už se ale v jednotlivých průzkumech mírně lišil. CVVM předvídalo sociálním demokratům zisk 26 procent hlasů, jen o jednu desetinu procentního bodu méně predikoval STEM, podle Medianu měli získat 25,5 procenta. Nejblíže výsledku byla agentura ppm factum, která jim předpovídala 22,8 procenta. O dva procentní body více čekala TNS AISA.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volby vs. průzkum CVVM zveřejněný 21.10.13

První rozpor v pořadí stran nastal v souvislosti s druhou příčkou. Dlouho si tuto pozici hlídali komunisté, v posledních průzkumech některých agentur je ale předstihl Andrej Babiš s hnutím ANO, který se nakonec za sociální demokraty skutečně zařadil. Tento vývoj předpovídaly agentury STEM (16,1 procenta) a TNS AISA (16 procent). Median a ppm factum Babišovi přisoudily čtvrtou pozici se ziskem 13, respektive 12,1 procenta hlasů. CVVM mu přisoudilo třetí příčku se ziskem 16,5 procenta hlasů.

Propad ODS se potvrdil

Komunisti se ocitli na druhé pozici v průzkumech CVVM (18 procent), ppm factum (17,1 procenta) a Medianu (16 procent). STEM jim věštil třetí příčku s 13,3 procenta, stejně tak TNS AISA s 14 procenty. Ve skutečnosti jim připadla třetí příčka s podporou necelých 15 procent voličů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volby vs. průzkum TNS AISA zveřejněný 20.10.

Za těmito stranami se zpravidla umisťovala TOP 09, která i ve skutečnosti skončila na čtvrtém místě za KSČM. Čtvrtá příčka jí připadla i v průzkumech CVVM (9 procent), STEM (11,5 procenta) a TNS AISA (10,5 procenta). Podle ppm factum a Medianu se měla umístit na třetím místě se ziskem 13,2 procenta, respektive 13 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volby vs. průzkum STEM zveřejněný 14.10.

Agentury se shodly v propadu preferencí občanských demokratů. Všechny navíc ODS shodně přisoudily pátou příčku. Nejméně hlasů jim přitom předvídalo CVVM (6,5 procenta). Podle STEM jim mělo dát hlas 8,6 procenta lidí, ppm factum jim odhadlo zisk 7,2 procent, TNS AISA 7 procent, Median 8.

Postup lidovců i Okamury

Pozornost se před volbami často zaměřila na to, která z menších stran ještě překročí hranici pěti procent, pokládanou za limit pro vstup do Sněmovny. Agentury uváděly, že se k pětici velkých stran přidá jedna nebo dvě partaje. Přitom téměř bezvýhradně mělo jít o lidovce či hnutí Úsvit. Nakonec se do Sněmovny dostaly obě dvě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volby vs. průzkum PPM Factum zveřejněný 14.10.

Sedm úspěšných stran předpovídaly Median, CVVM a TNS AISA. Podle posledních dvou jmenovaných měli lidovci i Úsvit získat stejný podíl hlasů, podle CVVM pět procent, podle TNS AISA šest procent. Šest procent pro šesté lidovce předpovídal také Median, ten ale na sedmou příčku umístil zemanovce s pěti procenty.

Podle STEM se mělo kromě prvních pěti zmíněných stran dostat do Sněmovny také hnutí Úsvit s 5,9 procenty, ppm factum místo něj předpovědělo postup z šestého místa lidovcům, ovšem se stejnou procentní podporou.

Reklama

Výběr článků

Načítám