Hlavní obsah

Lidovcům se podařil comeback. Bělobrádek je rád, že levice nedá dohromady většinu

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek je rád, že se jeho strana po tříleté pauze znovu dostane do Sněmovny. KDU-ČSL získala zhruba 6,7 procenta hlasů. Výsledky víkendových voleb podle něj ukazují, že KDU-ČSL není subjektem na jedno použití, že je stranou zakořeněnou jak v České republice, tak v Evropě.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pavel Bělobrádek ve volebním středisku KDU-ČSL v Praze

Článek

„Jsme autentickým zosobněním křesťansko-demokratické politiky, která umí být úspěšná na západ od našich hranic,“ uvedl Bělobrádek na tiskové konferenci ve volební centrále strany v Praze.

Podle něj volby ukázaly, že zde chybí silný středový subjekt, který by dokázal vyvažovat krajní situace. „Jsem rád, že se nepodařila koalice soc. dem. a KSČM,“ prohlásil lidovecký šéf v narážce na fakt, že obě levicové strany nedají ve Sněmovně ani prostou nadpoloviční většinu.

Bělobrádek uznal, že strana ztratila hlasy ve svých tradičních baštách na Moravě. Podle něj se ale vyrovnal poměr hlasů mezi Čechami a Moravou. „Snaha, abychom dokázali oslovit voliče napříč zemí, se ještě nezdařila,“ poznamenal s tím, že se podaří tento handicap časem vyrovnat. A stejně tak prý věří, že jednou KDU-ČSL volby vyhraje.

Neskrývané nadšení

Lidovcům se povedl husarský kousek. A tomu také odpovídala nálada ve volebním štábu. Po prvotních zčásti optimistických očekáváních začal při oznamování předběžných výsledků sál hučet jako úl.

„Měl jsem sevřený žaludek, ale to je bomba,“ svěřoval se jeden ze členů strany.

S postupným oznamováním výsledků radost rostla. Bouřlivý potlesk zazněl ve chvíli, kdy se ukázalo, že soc. dem. s komunisty nezískali sněmovní většinu.

Brněnští lidovci oslavujíVideo: Miroslav Homola, Právo

Mezi hosty se objevily i tzv. matadoři. Tedy členové strany, kteří kdysi několik let seděli v poslaneckých lavicích. Třeba Jan Kasal, někdejší místopředseda Sněmovny, bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda, přišel i někdejší ministr financí Ivan Pilip.

Dluhy se daří platit

Bělobrádek připustil, že i když byla občas snaha nových členů partajního vedení téměř poloamatérská, tak se vydařila. A to i za složité finanční situace, ve které se KDU-ČSL ocitla.

Jak uvedl, už loni se podařilo splatit velkou část dluhu a příští rok by měl být splacen zcela. „Budeme hospodařit jako rodina, na co nemáme, to si nekoupíme. Doufám, že budou vítězit ideje a programy, ne peníze,“ prohlásil Bělobrádek.

K budoucím jednáním o podobě vlády poznamenal, že zatím neví o tom, že by ho někdo z předsedů jiných stran kontaktoval. „Politika není otázka, koho máte radši, ale s kým jste schopni najít programový průnik a s kým jste schopni se domluvit,“ řekl Bělobrádek.

Poděkoval všem voličům, kteří dali straně hlas, ale také všem členům a spolupracovníkům, kteří se podíleli na kampani, stejně jako sponzoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám