Hlavní obsah

Zelení: Tři procenta nám pomůžou do evropských voleb

Právo, Stáňa Seďová
Aktualizováno

Předčasné volby do Sněmovny sice Straně zelených nepomohly získat ani jeden poslanecký mandát, přesto byla většina členů volebního štábu spokojená. Volby totiž zeleným přinesly víc než tříprocentní zisk hlasů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídr Strany Zelených Ondřej Liška

Článek

„V tuto chvíli už víme, že se to může podařit jen obtížně. Ale budou-li naše celkové výsledky mezi třemi a pěti procenty, budeme se moci okamžitě začít připravovat na evropské volby, to nám státní příspěvek umožní. Fakticky se kampaň překlopí do kampaně do evropských voleb,“ řekl Právu lídr Strany Zelených Ondřej Liška ve chvíli, kdy jim částečně sečtené hlasy přiřkly necelá tři procenta.

Jakmile strana získá víc než tři procenta, má nárok na roční příspěvek ve výši šesti miliónů korun. Po sečtení hlasů z 99,9 procent okrsků si zelení připisovali zhruba 3,2 procenta.

Podle Lišky výsledky přinesly však i dobré zprávy. „To, že SPOZ a Bobošíková vůbec nemají šanci, je asi nejlepší zpráva letošních voleb. A pokud mám jinak předběžně hodnotit výsledky jiných stran, musím říct, že tahle sestava dlouho nevydrží. Babišovo Ano a Úsvit, to jsou strany naprosto nekompatibilní s demokracií,“ komentoval Liška výsledky svých konkurentů.

Pochválil kampaň

Práci štábu a především dobrovolníků, kteří Straně zelených pomáhali, hodnotí jako maximální možnou, za sedm týdnů nanejvýš úspěšnou.

„Měli jsme výbornou kampaň, která kdyby mohla běžet ještě o pár týdnů déle a dostat širší záběr, tak si myslím, že těch pět procent pokoříme. I tři procenta ovšem budou solidní. A já budu spokojený a předám stranu - nebo co přesně udělám, ještě nevím - v lepší kondici a v pozici, než v roce 2010, když jsem ji přebíral. Co bude dál, se uvidí,“ zakončil Liška, který se svými kolegy z kandidátky a podporovateli sleduje výsledky v kavárně Hoffa na Senovážném náměstí v Praze 1.

Reklama

Výběr článků

Načítám