Hlavní obsah

ČSSD zažívá další zklamání, míří k hubenému vítězství

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokraté se netají zklamáním z průběžných výsledků voleb. Druhý muž ČSSD Michal Hašek hovoří o hubeném vítězství. A dodává, že v podzemí pražské restaurace Hybernia, kde sedí špičky strany, panuje symbolicky kvůli nefungující klimatizaci horko. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si ale neúspěch nepřipouští.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odpovídá na dotazy novinářů po jeho příjezdu 26. října 2013 do volebního štábu strany.

Článek

„Je to nejlepší volební výsledek ze všech politických stran,“ řekl České televizi. Rezignaci na funkci neplánuje. „ČSSD potřebuje jednotu, pokud má úspěšně vést povolební vyjednávání,“ prohlásil.

Sobotka deklaroval, že je připraven zahájit jednání se stranami, které se dostaly do Sněmovny. Debatovat chce o projektu menšinové nebo koaliční vlády ČSSD. „Čekají nás obtížná jednání o sestavení vlády,“ uvedl s odkazem na počet stran, které v dolní komoře pravděpodobně zasednou.

Sobotka: Doufám, že do konce roku sestavíme vláduVideo: Novinky

Lídr sociální demokracie zopakoval, že nebude o vládní spolupráci jednat s TOP 09 a ODS. Pokud by se sestavit vládu nepodařilo, podle Sobotky by se měl uskutečnit mimořádný sjezd ČSSD.

Hašek: Je tu dusno

Michal Hašek novinářům řekl, že jeho strana míří k hubenému vítězství. A přidal historku o nefungující klimatizaci v podzemí restaurace. „Je tam horko, někteří to považují za dusno,“ popsal atmosféru panující mezi špičkami ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Hašek ve volebním štábu ČSSD, kde 26. října 2013 strana sledovala výsledky sčítání voleb do Poslanecké sněmovny.

Jeden z vysoce postavených sociálních demokratů pak řekl Novinkám, že vedení ČSSD zažívá absolutní zklamání z průběžných výsledků voleb.

Mírný optimismus kolem sebe šíří lídr ústecké kandidátky ČSSD Jaroslav Foldyna. Dokáže si představit povolební spolupráci nejen s komunisty, ale také s hnutím ANO 2011 Andreje Babiše.

„V celé řadě věcí mají ty tři strany, které vedou v průběžných výsledcích, podobné politické názory na důležité oblasti jakými jsou zdravotnictví, doprava nebo zahraniční politiku,“ řekl Foldyna Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám