Hlavní obsah

Nepomohla masivní kampaň ani prezident, zemanovci opět neuspěli

Právo, Novinky, jas, jim
Aktualizováno

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) se podle všeho ani přes masivní volební kampaň a podporu prezidenta Miloše Zemana do Sněmovny nedostane. Po sečtení 60 procent okrsků má strana podporu 1,57 procenta, což zřejmě nebude na překonání pětiprocentní hranice stačit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr Zdeněk Žák přichází do volebního štábu Strany práv občanů - zemanovců

Článek

Strana, za niž kandiduje i několik ministrů vlády premiéra Jiřího Rusnoka i kancléř prezidenta Vratislav Mynář, měla velkou předvolební kampaň založenou na vymezování se proti bývalému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

Kandidující ministři, z nichž nejviditelnější byl patrně šéf resortu dopravy Zdeněk Žák, však voliče přesvědčit nedokázali. Strana doplácela i na vnitřní spory o místa na kandidátkách.

Zemanovci neuspěli ani ve volbách v roce 2010, kdy dostali 4,33 procenta hlasů.

Prezident mě asi nepochválí, očekává šéf strany 

Předseda SPOZ Zdeněk Štengl se sice před novináři usmíval, ale mluvil o velkém zklamání.

„Samozřejmě jsem očekával lepší výsledky, je to velké zklamání, budu se zamýšlet nad dalším účinkováním, ale to probereme, až se sejde politická strana,“ řekl Štengl s tím, že o personálních změnách by mělo být jasno ještě dnes, nebo zítra.

S prezidentem ještě podle svých slov nemluvil, ale hovor s Hradem očekává. „Věřím tomu, že se ozve, že mě nepochválí, ale taková je moje situace, musím se k tomu postavit čelem. Hrál jsem závodně hokej, někdy jsme vyhráli, někdy jsme prohráli, ale toto mě mrzí hodně,“ připustil.

Podle něj se na nezdaru podílelo „více aspektů“. „Měli jsme určité vnitřní pnutí, ale to jsem nechtěl řešit přes média, to si musíme vyřešit mezi sebou, a pak je to otázka, jak jednotliví lídři pracovali, jak se jim dařilo,“ prohlásil.

„Sledoval jsem průběžné výsledky v krajích. Nesu odpovědnost za celou stranu, ale nesu odpovědnost i za výsledek v Pardubickém kraji, kde jsem očekával, že to bude jednodušší práce. I tam, přestože jsme někde na třetím místě v pomyslném žebříčku krajů, se to nepovedlo,“ litoval Štengl.

Pecina: Babiš je skvělý manažer

Lídr Moravskoslezského kraje a ministr vnitra Martin Pecina působil rozpačitě. „Nevím, kde se stala chyba. Stala se u nás, výsledek je špatný a dneska nemá cenu svalovat vinu na někoho jiného. Je třeba poblahopřát vítězům a doufat, že se sestaví vláda, která bude pro stát smysluplná a rozumná,“ prohlásil před novináři.

Na otázku Práva, zda volební výsledek vnímá také jako známku za jeho působení ve vládě, odpověděl: „Asi ano, asi jsem tu známku nedostal úplně exkluzívní.“

Připustil, že jej mrzí celkový výsledek levicových stran, který jej prý překvapil. „Na druhou stran je dobře, že strany, které tady byly, mají výsledek také mizerný,“ dodal.

Za překvapivý má úspěch Andreje Babiše a jeho ANO. „Ale myslím si, že je skvělý manažer, znám ho dlouho a myslím si, že to pro zemi špatné nebude,“ domnívá se Pecina.

Žáka výsledek mrzí

Zklamání neskrýval ani pražský lídr a ministr dopravy Zdeněk Žák. „Jako člověka, který jako nestraník podporoval zemanovce, mě zatím slabý výsledek mrzí, nicméně stále trvá mé velké očekávání, má největší motivace, se kterou jsem vstupoval do vlády, tj. jestli už si občané přejí změnu,“ řekl Žák.

Foto: Jiří Mach, Právo

Zdeněk Žák

Na otázku, zda by mělo vedení strany vyvodit z výsledku důsledky, odmítl přímo odpovědět s tím, že je to věc SPOZ. „Když se jde do voleb, tak je cílem vyhrát a je to jediné měřítko úspěchu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám