Hlavní obsah

U lidovců zatím panuje optimismus

– Praha • Aktualizováno
Právo, ada

Nálada ve volebním štábu lidovců byla po uzavření volebních místností optimistická. Nedlouho po čtrnácté hodině se tradičně v pražském paláci Charitas začali scházet první členové strany.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Článek

Při prvních odhadech hlasů, které přinesly lidovcům přes padesát procent, zavládl v sále obrovský potlesk a volání „máme nadpoloviční většinu.“ Všichni přítomní ale tušili, že jde zatím o hlasy z nejmenších volebních obvodů a celkový výsledek pro stranu v danou chvíli nic nenaznačuje.

„Myslím, že by to mohlo být šest, sedm procent,“ tipoval před uzavřením volebních místností někdejší premiér a bývalý předseda i místopředseda Senátu Petr Pithart.

Lidovci si po třech letech absence ve Sněmovně slibují, že by se mohli opět vrátit a stát se stranou, která přinese do české politiky slušnost.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka strana prošla za uplynulé období očistou a zůstali v ní pouze srdcaři. Právě před třemi lety opustila stranu značná část členů v čele s Miroslavem Kalouskem, který pak založil novou stranu TOP 09, v jejímž čele stanul Karel Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám