Hlavní obsah

Referendum v Teplé rozhodne o centru služeb

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenom k parlamentním volbám přicházejí voliči v Teplé na Karlovarsku. Rozhodují totiž současně v místním referendu o dalším osudu projektu na vybudování Centra služeb sociální prevence ve městě. Jeho vznik již dříve odmítli v patnáct kilometrů vzdálené Toužimi.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Město Teplá na Karlovarsku

Článek

Parlamentní volby jako dosud probíhají v Teplé v domě kultury, kde voliči našli opět tři okrskové volební komise. „Při cestě odsud to mají ale jen dvě stě metrů do sportovní haly, kde se uskuteční místní referendum,“ uvedla starostka města Jana Čížková (nez.) s tím, že organizaci hlasování na dvou rozdílných místech doporučilo Ministerstvo vnitra.

Proč mají lidé rozhodovat o věcech, kterým nerozumí?
starostka Teplé Jana Čížková

„Referendum bude platné, pokud se jej zúčastní minimálně 35 procent oprávněných voličů,“ prozradil vedoucí odboru správních agend na Krajském úřadě v Karlových Varech Daniel Matějíček. Pro zastupitele v jejich dalším rozhodování o osudu centra bude potom výsledek hlasování v referendu závazný. Ovšem pouze tehdy, když nadpoloviční část z hlasujících bude tvořit minimálně čtvrtinu z celkového počtu voličů v Teplé.

Starostka referendum odmítá

Starostka Čížková je proti referendu. „Proč mají lidé rozhodovat o věcech, kterým nerozumí? Přímá demokracie nemá v takovýchto případech své místo,“ komentovala rozhodnutí o konání referenda Čížková, která nechtěla přejímat výsledek plebiscitu.

Proti vzniku Centra služeb sociální prevence v Teplé se postavilo občanské sdružení Tepelsko bez cenzury. V souvislosti s projektem veřejně vyslovili obavy před přílivem dalších nepřizpůsobivých do města. Na dopravní značky při vjezdu do Teplé někdo napsal „Cikánská Lhota“. Sdružení má navíc obavy, že centrum bude velkou finanční zátěží při jeho provozování.

Městu by hrozilo vrácení dotace

Starostka Čížková to ale zásadně odmítá. Poukazuje na skutečnost, že centrum má nabízet služby všem bez rozdílu barvy kůže. Zejména pak osobám nacházejícím se v tíživé životní situaci. Například nezaměstnaným, chudým či těm, kteří mají špatné podmínky k bydlení. V rámci centra má vzniknout nízkoprahové zařízení pro mládež pro aktivní trávení volného času, prostory pro pořádání besed a přednášek, například na téma, jak sestavit rodinný rozpočet, ale také bezplatné odborné poradenství.

Pokud v referendu voliči centrum odmítnou, hrozí navíc městu, že bude muset vracet již vyčerpaných zhruba 750 tisíc korun a navíc zaplatit ve stejné výši pokutu. „Po skončení udržitelnosti projektu za pět let by v centru vznikl dům dětí a mládeže,“ argumentovala Čížková, která nehodlá v případě úspěchu jejích oponentů v referendu z místa starostky odstoupit. „Na kolena mě to nedostane. Je třeba dodělat celou řadu jiných věcí. Když prohraji jednu bitvu, tak to neznamená, že prohraji celou válku,“ uvedla starostka.

Centrum služeb sociální prevence v Teplé má stát 12,5 miliónů korun, přičemž zhruba 9,7 miliónu korun má poskytnout ministerstvo práce a sociálních věcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám