Hlavní obsah

České filharmonii zřídili v Japonsku zvláštní volební místnost

Kjóto

Přestože je nyní Česká filharmonie tisíce kilometrů daleko od vlasti, většina hudebníků v pátek využila možnosti hlasovat v českých parlamentních volbách. Po náročné cestě do Japonska přišlo k urně ve zvláštní volební místnosti v Kjótu podle manažera orchestru na 80 procent členů souboru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Byl to nápad muzikantů," řekl manažer Robert Hanč v telefonickém rozhovoru. "Nejprve to vypadalo dosti beznadějně, že to nejde (...), nicméně se to nakonec podařilo," poznamenal o peripetiích předcházejících hlasování. "Jsme každopádně rádi, že můžeme volit. Muzikanti to berou vážně a to dokazuje i volební účast. Je nás na zájezdu stovka a asi 80 lidí volí," řekl Hanč.

Let do Japonska trval asi 20 hodin a z hotelu, kde se soubor ubytoval, bylo třeba ještě cestovat hodinku vlakem a metrem do Kjóta, kde byla pronajatá volební místnost. Na hlasování se čekalo: muzikanti postupně výtahem po skupinkách vyjížděli do sedmého patra, kde je v malé místnosti čekala volební komise s urnou a zástěnou; zde už bylo vše podobné jako v Česku.

"Zážitek je to asi jako každé jiné volby, jen s tím rozdílem, že člověk musí urazit několik tisíc kilometrů do této krásné země. Já si myslím, že volit je opravdu povinnost. Kdo to nechá být, nemá zájem, jde sám proti sobě," řekl fagotista Martin Petrák.

Japonským posluchačům během dvanáctidenního turné po prestižních sálech zahraje filharmonie kromě obvyklého světového repertoáru i Dvořákovy Slovanské tance či Čajkovského Patetickou symfonii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám