Hlavní obsah

Koho za ministra financí? Kalousek, Mládek, Babiš by se obětoval

Novinky, jov
Aktualizováno

Lídři hlavních politických stran se ve čtvrtek večer sešli v poslední debatě České televize, uspořádané v pražském Kongresovém centru. Politici řešili druhý důchodový pilíř, ekonomiku a také obsazení postů některých ministrů. Na post šéfa financí padala jména Jana Švejnara, Martina Peciny, Jana Mládka i Miroslava Kalouska. Lídr KSČM Vojtěch Filip během diskuse řekl, že socialismus je stále cílem KSČM, ale je to běh na dlouhou trať.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lídři devíti politických stran pozvaných do debaty České televize

Článek

Debata byla rozdělena na několik částí, v první se sešli předsedové stran, které měly zastoupení v minulé Sněmovně, šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf komunistů Vojtěch Filip.

Ve druhé části pak proti sobě zasedlo pět lídrů stran, které v minulé Sněmovně nebyly. Nakonec spolu debatovalo všech devět zástupců.

Filip vysvětloval cíl své strany – socialismus. Moderátor se ho ptal, za jak dlouho je možné ho dosáhnout, Filip začal vysvětlovat principy socialismu a na následnou otázku Václava Moravce, který debatu moderoval, ”Promiňte, víte, na co jsem se vás ptal?„ nebyl schopen odpovědět.

„Jsem přesvědčen, že to není otázka jednoho období, že to je otázka běhu na opravdu dlouhou trať,“ řekl Filip poté.

Lídři hlavních stran během diskuse řešili hospodářskou situaci ČR a případné zvýšení daní.

Němcová: Stojí za to tady žít

Němcová se ohrazovala proti tomu, jak všichni vidí vše neustále černě, vyzvedla věci, které se povedly, případně nedopadly v ČR vzhledem ke světové hospodářské krizi tak špatně jako jinde. „Nenechám, abychom náš domov viděli neustále v černých barvách.” ČR je podle ní země, kde i přesto, že se něco nepovedlo, stojí za to žít. „Nedovolím, abychom se o svém domově bavili jako o zemi zmaru.”

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lídři stran v předvolební debatě České televize

Lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg upozornil, že se během minulé vlády změnila situace s evropskou hospodářskou krizí. „Nikdo netušil, jak hluboká bude,“ podotkl.

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdil, že jeho strana na začátku tisíciletí snížila daňové zatížení, moderátor na grafu naopak ukazoval, jak v té době vlády sociální demokracie daňové zatížení stouplo.

Druhý pilíř je zmetek

V debatě lídrů se řešila i důchodová reforma. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka potvrdil, že jeho strana v případě vítězství zruší důchodové spoření u soukromých penzijních fondů, tedy druhý pilíř důchodové reformy. „Druhý pilíř je typicky reformní zmetek,“ řekl Sobotka.

Pět zástupců menších stran

V části druhé debatovali zástupci stran, které by rády ve Sněmovně zasedly, ale v minulém období v ní nebyly.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, Zdeněk Žák (za SPOZ), předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura, lídr ANO Andrej Babiš a předseda Strany zelených Ondřej Liška (SZ).

S nimi pokračovala debata o druhém důchodovém pilíři. „Druhý pilíř není potřeba,“ řekl pak šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „O peníze by lidé přijít neměli,“ dodal předseda KDU-ČSL.

Lídři řešili, zda mají volby nějaké centrální téma. Šéf hnutí ANO 2011 Andrej Babiš poukázal na sociální situaci. „V naší zemi je milión lidí na pokraji chudoby,“ podotkl. „To je výsledek vládnutí ODS, ČSSD a dalších stran,“ doplnil.

Kdo na ministerstva

V závěru diskuse špičky kandidátek hodnotily, kdo by měl stát v čele ministerstev práce a sociálních věcí, financí a spravedlnosti. Padala jména jako Jan Švejnar, Jiří Pospíšil, Martin Pecina. Lídr hnutí ANO Babiš jmenoval sám sebe, prý by se obětoval.

„To je naprosto jasný,“ řekl pak lídr TOP 09 Schwarzenberg k tomu, že by ministrem financí měl být opět Miroslav Kalousek.

Sobotka navrhoval stínového ministra financí Jana Mládka, Miroslava Němcová Zbyňka Stanjuru.

Tomio Okamura prohlásil, že jeho strana v žádném případě nechce být ve vládě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lídři stran se připravují na debatu v Kongresovém centru.

Kritériem výběru stran do finální debaty byla opakovaná účast v předcházejících regionálních debatách. Strany, které pozvány nebyly, před Kongresovým centrem demonstrovaly. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám