Hlavní obsah

Nepozvaní politici demonstrovali kvůli debatě ČT

Příznivci a zástupci Pirátů, Svobodných a volebního bloku Hlavu vzhůru ve čtvrtek večer protestovali před pražským Kongresovým centrem, kde se uskutečnila volební debata České televize. Vadí jim, že lídři jejich uskupení nebyli do diskuse pozváni.

Foto: Petr Janiš, Právo

Kongresové centrum

Článek

Na akci dohlíží 40 policistů. Happening je poklidný, protestující členové Pirátské strany se fotí s přicházejícími účastníky debaty, například s Andrejem Babišem. Demonstranti drží transparenty s nápisy "Stop mediokracii" a "Nás neumlčí". Členové volebního bloku Hlavu vzhůru mají ústa přelepena páskou s logem České televize.

"Předvolební superdebata je vyvrcholením série krajských speciálů. Potkají se v ní proto předsedové či volební lídři těch uskupení, která se v nich objevila více než jedenkrát," uvedl ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal.

ČT prý porušuje ústavu

Podle volebního bloku Hlavu vzhůru Česká televize porušuje Ústavu. Blok si již formou dopisu stěžoval u generálního ředitele ČT Petra Dvořáka na diskriminační přístup veřejnoprávních medií k některým politickým stranám. Zástupci Pirátské strany považují nepozvání do debaty za účelové.

"Česká televize si vymyslela pravidla, podle kterých vybrala super kandidáty super stran do dnešní super předvolební debaty. Můžeme se divit, můžeme nad výběrem pochybovat, ale taky se ke Kongresovému centru můžeme přijít dnes podívat. Debata bude probíhat i před budovou," napsal na facebooku předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Kritéria byla dána předem

Česká televize završí své předvolební vysílání v pražském Kongresovém centru superdebatou devíti předsedů či lídrů politických uskupení. Pozváni byli Bohuslav Sobotka (ČSSD), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Zdeněk Žák (SPOZ), Tomio Okamura (Úsvit), Andrej Babiš (ANO), Vojtěch Filip (KSČM) a Ondřej Liška (SZ).

Podle ČT je kritériem výběru opakovaná účast v předchozích 14 předvolebních debatách ČT. Předvolební superdebatu moderuje Václav Moravec.

Klíč k výběrů hostů do superdebaty
Česká televize pozvala do předvolební superdebaty zástupce devíti politických stran, které se kvalifikovaly volebním potenciálem v jednotlivých krajích. Volební potenciál sloužil České televizi jako klíč k výběru vždy osmi hostů hostů do každého ze 14 krajských předvolebních speciálů. Do superdebaty pozvala Česká televize zástupce těch stran, které se svým volebním potenciálem v krajích nominovaly alespoň do dvou krajských debat, tedy patřily nejméně ve dvou krajích k osmi politických stranám s nejvyšším volebním potenciálem. Takto se do závěrečné předvolební superdebaty nominovali zástupci stran ANO, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPOZ, SZ, TOP 09 a ÚSVIT. Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by mohla strana v době provádění výzkumu hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují a zároveň nevylučují účast u voleb.
Daniela Němcová, ředitelka Komunikace ČT

Reklama

Výběr článků

Načítám