Hlavní obsah

Klaus: Žádná neoficiální dohoda o výměně budov na Hradě s Dukou nebyla

Právo, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exprezident Václav Klaus popřel, že by se v minulosti domluvil s kardinálem Dominikem Dukou na směně budov na Hradě. Podle něj ví pouze o tom, co je uvedeno v oficiální dohodě z roku 2010, v níž je zakotven pronájem dvou budou v areálu Pražského hradu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus

Článek

„Nevím, co se to vyrojilo za téma. O žádné dohodě, která by byla tajná nebo jiná, nevím nic. Napsali jsme - a to jsem dělal celý život - písemnou dohodu a tam je napsáno vše, na čem jsme se dohodli, ani slůvko nezůstalo skryto,“ uvedl Klaus.

V roce 2010 Klaus s Dukou uzavřel oficiální memorandum, že stát i církev budou užívat katedrálu svatého Víta společně a stát na 99 let pronajme církvi budovu Starého probošství a tzv. Mladotův dům.

Klaus dodal, že je celou situací překvapen. „Žil jsem do této chvíle ve vědomí, že tehdejší dohodou jsme debatu o církvi a areálu Pražského hradu na věky, tedy na 99 let, uzavřeli,“ dodal.

Přitom Duka o dohodě s bývalým prezidentem mluvil poté, co ministr vnitra v demisi Martin Pecina chtěl zákonným opatřením katolické církvi zabránit, aby se mohla dožadovat navrácení devíti budov v areálu Pražského hradu.

Dohoda měla podle generálního sekretáře České biskupské konference Tomáše Holuba spočívat v tom, že pražské arcibiskupství vymění devět pozemků, které mu v minulosti patřily a které by mělo v rámci restitucí dostat zpět, za dvě budovy, které jsou Správy pražského hradu a které má církev dnes v pronájmu.

„Ta džentlmenská dohoda mezi panem kardinálem a pány prezidenty spočívá v tom, že získáme Staré proboštství a Mladotův dům, které dnes používáme a my dáme ty budovy potřebné pro zabezpečení Hradu, až je dostaneme,“ řekl Právu Holub.

O této dohodě ale Klaus podle svých čtvrtečních slov neví, nic nad rámec oficiální dohody prý při jednáních nepadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám