Hlavní obsah

Zeman rozhodl, že nepozve na Hrad rektora, který mu odepřel přednášku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek se ocitl v nemilosti prezidenta Miloše Zemana, který jej odmítl pozvat na Pražský hrad k oslavě svátku 28. října. Druhá největší vysoká škola v zemi neumožnila prezidentu přednášet při zářijové návštěvě Brna na ekonomicko-správní fakultě, rektor má za to, že ze strany Zemana jde o odvetu. Mluvčí Hradu Hana Burianová Právu sdělila, že jde o osobní rozhodnutí prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman v září navštívil Brno a projevil zájem vystoupit před studenty ekonomie. Bek mu nevyhověl. Vysocí ústavní činitelé jsou podle rektora na univerzitě vždy vítáni, avšak v období volební kampaně musí škola zachovávat politickou neutralitu.

"Současný prezident je čestným předsedou jedné z volebních stran, jež je po něm dokonce pojmenována, a jeho tvář na nás shlíží z volebních billboardů této strany. Jeho vystoupení na půdě univerzity v době volební kampaně by bylo jasným narušením principu politické neutrality univerzity vůči soutěži demokratických stran o přízeň voličů, studentů a zaměstnanců univerzity," napsal na univerzitním portálu Bek.

Foto: archiv Pravo, Právo

Rektor Masarykovy university v Brně Mikuláš Bek (vpravo) s bývalým ministrem školství Petrem Fialou

„Jedná se o osobní rozhodnutí pana prezidenta, ale více to nebudeme komentovat,“ potvrdila informaci Právu hradní mluvčí Hana Burianová.

Buran zůstane buranem, i kdyby to byl z Božího dopuštění prezident
Miroslav Kalousek (TOP 09) k rozhodnutí prezidenta

Oslav na Hradě se nezúčastní ani rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, který je také předsedou České konference rektorů. V tiskovém prohlášení svou neúčast zdůvodnil selektivním pozváním rektorů. "V uplynulých 23 letech byli vždy zváni rektoři všech veřejných a státních vysokých škol a porušení této tradice považuje za velmi nešťastné," uvedl k Hamplovu kroku mluvčí UK Václav Hájek.

Pondělní slavnostní shromáždění ve Vladislavském sále je připomínkou vzniku samostatného československého státu. Prezident udělí vybraným osobnostem státní vyznamenání.

Rektoři vysokých škol se oslav 28. října tradičně účastnili. "V pondělí budu na předávání státních vyznamenání chybět, a to nikoliv z důvodu skutečné či diplomatické chřipky, ale proto, že jsem nebyl jako rektor druhé největší české univerzity pozván," uvedl Bek.

„Buran zůstane buranem, i kdyby to byl z Božího dopuštění prezident,“ okomentoval rozhodnutí prezidenta první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám