Hlavní obsah

Církev vznesla požadavky v rozporu s dohodou s Klausem, řekl Zeman

– Most • Aktualizováno

Církev vznesla v rozporu s dohodou s exprezidentem Václavem Klausem některé neoprávněné požadavky na vrácení objektů v areálu Hradu, prohlásil ve čtvrtek prezident Miloš Zeman. Dodal, že ho to překvapilo, protože kardinál Dominik Duka ho před 14 dny prý ujistil, že dohoda s Klausem platí. Duka zareagoval, že dohodu neporušil a může se jednat o nepochopení prezidentova vyjádření.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

O „džentlmenské” dohodě týkající se objektů na Pražském hradě píše čtvrteční Právo. Klaus s Dukou se už v roce 2010 domluvili na společném užívání katedrály sv. Víta a na tom, že Hrad poskytne církvi „k užívání potřebné nemovitosti“, přičemž „zajistí jako doposud veškerou péči o tyto nemovitosti“.

Pražské arcibiskupství pak letos v létě požádalo stát na základě restitučního zákona o vydání devíti budov na Hradě a pozemků pod nimi, které mu v minulosti patřily. Plánuje je vyměnit za dva objekty, jež vlastní Správa Pražského hradu a které má už léta církev v pronájmu.

„Ta džentlmenská dohoda mezi panem kardinálem a pány prezidenty spočívá v tom, že získáme Staré proboštství a Mladotův dům, které dnes používáme. My naopak dáme státu budovy potřebné pro zabezpečení Hradu, až je dostaneme,“ vysvětlil ve středu Právu princip dohody generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Ze Zemanova čtvrtečního vyjádření není jasné, jaké body dohody církev podle něj porušila. "Dohoda s panem prezidentem Klausem platí," zopakoval ve čtvrtek Duka.

Foto: ti, Právo

Objekty a parcely na Pražském hradě, o něž katolická církev usiluje.

Podle něj církev musela nejdříve o šest domů ve Vikářské ulici, jeden ve Zlaté uličce, věž Mihulku a kostel Všech svatých, včetně pozemků, požádat, aby měla něco v ruce.

„Nejednáme jen s panem prezidentem, ale i s parlamentem a vládou. Pokud nezískáme ty nemovitosti zpět, tak nebudeme mít jistotu, že dojde ke směně, a museli bychom chtít, aby nám ty domy stát daroval,“ poznamenal Holub.

Prezident republiky a arcibiskup pražský a primas český se dohodli na tom, že Kancelář prezidenta republiky, respektive Správa Pražského hradu, poskytne pro řádné zajištění potřeb římskokatolické církve při péči o katedrálu k užívání potřebné nemovitosti na Pražském hradě, a to Metropolitní kapitule sv. Víta v Praze. Kancelář prezidenta republiky, respektive Správa Pražského hradu, zajistí jako doposud veškerou péči o tyto nemovitosti.
Z prohlášení D. Duky a V. Klause 24. 5. 2010

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám