Hlavní obsah

Inspekce objevila kontejner z Číny s potravinami prolezlými brouky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v úterý na základě podnětu Celní správy Praha provedla kontrolu zásilky potravin dovezených z Číny. Kromě potravin, jejichž dovoz je do EU zakázán, našla i jídlo, které bylo plesnivé a v němž byl hmyz. V úterý o tom informoval tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: Zdroj: SZPI

Zkažené potraviny z Číny

Článek

Inspekce našla v kovovém kontejneru, který doputoval z Číny až do celního prostoru Prahy - Uhříněvsi, potraviny, jejichž dovoz je do zemí EU zakázán. Jedná se např. o „mini-cups“ cukrovinky a další. Mini-cups jsou speciální želatinové cukrovinky z Asie obsahující zakázanou látku konjak. Cukrovinka se jí jako jedno sousto, pokud se však nerozkouše, není vyloučeno, že se jí člověk může zadusit. V krku může bobtnat.

Kromě nich však kontejner obsahoval plesnivé potraviny, potraviny napadené škůdci i živý či mrtvý hmyz a jeho exkrementy.

Foto: Zdroj: SZPI

zkažené potraviny z Číny

Dále u potravin podléhajících zesílené úřední kontrole při dovozu ze zemí mimo EU, jako je čaj, rýže nebo koření, chyběly potřebné dokumenty. Řada potravin ani nebyla v původní dokumentaci uvedena. Kvůli tomu nelze určit původ, název ani složení potravin.

SZPI se rozhodla zahájit proces nevpuštění zásilky do vnitřního trhu EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám