Hlavní obsah

Poslední průzkum: Do Sněmovny se dostane sedm stran

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle nového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění by se do Sněmovny dostalo sedm stran. První sociální demokraté by získali 26 procent hlasů. Jedná se o poslední předvolební průzkum, od úterka se podobná šetření nesmějí podle zákona publikovat, proto tento výzkum nevyjde ani v úterním tisku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v říjnu 2013 podle CVVM

Článek

Průzkum se odehrál mezi 7. a 14. říjnem. Čtvrtina lidí se v něm vyjádřila pro ČSSD, která tak čtyři dny před volbami potvrdila vedoucí postavení. Za sociálními demokraty se umístili komunisté s 18 procenty hlasů.

Třetí místo by obsadilo hnutí ANO Andreje Babiše s 16,5 procenty hlasů, čtvrtá TOP 09 by získala 9 procent. Těsně nad pětiprocentní hranicí by se umístili občanští demokraté (6,5 procenta). O jeden a půl procentního bodu méně by měli shodně lidovci a hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Na pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by podle CVVM nedosáhli zemanovci (3,5 procenta) ani piráti (2,5 procenta) a zelení (2 procenta). Ostatní strany zařadila agentura do skupiny ostatní - rozdělily by si 6 procent hlasů.

Levice by měla většinu

Podle hrubého odhadu Práva by ČSSD měla ve Sněmovně 67 křesel, KSČM 45 a ANO 40 křesel. TOP 09 by dosadila 20 poslanců, ODS 14, lidovci osm a hnutí Úsvit šest zákonodárců.

Volební model podle CVVM (v procentech)
ČSSD26
KSČM18
ANO16,5
TOP 099
ODS6,5
KDU-ČSL5
Úsvit5
SPOZ3,5
Piráti3,5
Strana zelených2
ostatní6

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám