Hlavní obsah

Babiš odmítl koalici se „zkorumpovanou” TOP 09 a ODS, zkritizoval i levici

Právo, ČTK, rsk

Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše nechce jít po volbách do vlády s ODS ani TOP 09. V případě ČSSD a KSČM poukazuje na zásadní programové rozdíly. Novinářům to v pondělí řekl sám Babiš. Podle něj je jeho hnutí připraveno zůstat v opozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš a krajští lídři hnutí ANO na tiskové konferenci.

Článek

"Nemusíme být ve vládě, jsme nové hnutí. Určitě do koalice se zkorumpovanou ODS a TOP 09 nepůjdeme, protože pravice se stala symbolem korupce v této zemi. A ČSSD - když chce navyšovat daně a komunisti dělat státní podniky, tak bohužel máme tu smůlu, že všichni jsou proti nám," řekl Babiš. ANO by podle Babiše určitě nepodpořilo vládu ČSSD s KSČM.

"Chceme být jiná opozice. Dosud se opozice vždy vezla s koalicí," připojila se Věra Jourová, která je jedničkou kandidátky na Vysočině.

Jedním z cílů hnutí je podle Babiše přesvědčit veřejnost, že se ANO nerozpadne jako v minulém volebním období strana Věci veřejné. Za čtyři roky by hnutí chtělo volby vyhrát.

Jak sociální demokraté, tak TOP 09 se v kampani opakovaně proti ANO vymezili. Podle nedělního prohlášení šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by se hlas pro ANO mohl stát hlasem pro účast Miroslava Kalouska (TOP 09) a Miroslavy Němcové (ODS) v příští vládě. Vládní spolupráci s ANO si ale podle dosavadních vyjádření TOP 09 ani ODS nedovedou představit.

Chtějí omezit imunitu

V případě úspěchu ve volbách chce hnutí ANO zrušit trestní a přestupkovou imunitu poslanců a senátorů. Imunita by se tak vztahovala jen na projevy ve Sněmovně. Na pondělní tiskové konferenci to uvedla dvojka na pražské kandidátce Helena Válková.

Podle ní by hnutí podpořilo i širší úpravu ústavy. "Není důvod ponechat současné znění imunity. Mělo by se ještě upřesnit, že nelze stíhat za projevy při veřejných jednáních. Když si někdo v koutě nebo na chodbách něco vyjednává, tak na to by se imunita vztahovat neměla," prohlásila Válková.

Ta rovněž uvedla, že by bylo dobré zrušit ustanovení, podle něhož lze zadržet poslance nebo senátora jedině při páchání trestného činu nebo bezprostředně po něm.

Lídr hnutí Babiš v pondělí uvedl, že by imunitu zrušil nejraději celou. Uznal ale, že ji postačí ponechat jen na projevy ve Sněmovně, jak to má ANO v programu.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Změna imunity vyžaduje změnu ústavy a k tomu jsou třeba hlasy 120 poslanců a 49 senátorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám