Hlavní obsah

Zeman podepsal zákonná opatření

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman podepsal čtyři zákonná opatření, která před časem schválil Senát. Jedná se o daňové změny v souvislosti s novým občanským zákoníkem, změny v limitech pro malé stavební veřejné zakázky, změny v dani z nabytí nemovitostí a zvýšení plateb na zdravotním pojištění pro státní pojištěnce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Daňové změny se týkají 41 zákonů a jde zejména o sladění terminologie s novým občanským zákoníkem. Limity pro malé stavební zakázky by se měly zvednout ze tří na šest miliónů korun.

Změny v dani z nemovitostí se týkají upřesnění toho, kdo ji bude platit. Zákon zachovává dosavadní právní úpravu, kdy daň platí prodávající, pokud se s kupcem nedohodne jinak.

Prezident připojil podpis rovněž pod zákonné opatření, které zvýší platby za státní pojištěnce o 64 korun na 787 korun měsíčně. Zdravotnictví by tak od ledna mělo navíc získat 4,7 miliardy korun.

Zákonná opatření Senátu bude muset ještě potvrdit nově ustavená Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát přijal první zákonné opatření

Senátoři začali ve středu jednat o zákonných opatřeních, která navrhla vláda. Stalo se tak vůbec poprvé z důvodu rozpuštění Sněmovny. Kabinet v demisi, který...

Výběr článků

Načítám