Hlavní obsah

Do vlády nechceme, tvrdí Okamura a lituje, že si s Babišem konkurují

Aktualizováno

V rámci série předvolebních chatů s lídry stran diskutoval v úterý se čtenáři Novinek senátor a vůdčí osobnost hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. Ten prosazuje „radikální změnu systému směrem k přímé demokracii”. Okamura považuje za klíčové prosazení zákona o referendu, zavedení majetkových přiznání a odvolatelné politiky s hmotnou a trestní odpovědností.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

Článek

„Do žádné vládní koalice nepůjdeme - pouze podpoříme vládu jakékoli koalice, která podpoří náš návrh,” odmítl senátor spekulace, s kterou stranou by byl ochoten ve Sněmovně spolupracovat.

K hnutí ANO a Andreji Babišovi Okamura pouze poznamenal, že si „bohužel” velmi konkurují.

Kontroverzní zařazení Víta Bárty (VV) na kandidátku v Plzeňském kraji Okamura okomentoval s tím, že není členem jeho hnutí, byl dobrým ministrem dopravy, který bojoval proti předražování zakázek, a nechá proto na voličích, zda jej podpoří, či vykroužkují.

Z podnikatele politik

Okamura do politiky vstoupil loni na podzim, kdy byl na Zlínsku zvolen senátorem. Následně se neúspěšně pokoušel kandidovat na prezidenta.

Podnikatel v květnu 2013 založil hnutí s názvem Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Do české politiky chce přinést co nejvíce kontroly občanů nad politiky. Okamura horuje za odvolatelnost politiků, nezbytnost prokázání původu majetku pro bohaté či hmotnou a trestní odpovědnost politiků.

Kritici Okamuru označují za populistu s radikálními názory.

Okamura od roku 1994 podniká v pohostinství a cestovním ruchu, do povědomí veřejnosti vstoupil coby mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám