Hlavní obsah

Na Pražský hrad směřuje z Vltavy vztyčený prostředníček

Praha
Aktualizováno

V centru metropole zakotvil v pondělí dopoledne fialový vztyčený prostředníček směřovaný k Pražskému hradu. Jde o instalaci výtvarníka a sochaře Davida Černého, který se desetimetrovým objektem rozhodl glosovat krátce před volbami politickou situaci.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Pražský hrad míří z Vltavy vztyčený prostředníček Video: Novinky

 
Článek

Své aktuální dílo nechce příliš komentovat, podle něj je gesto dostatečně známé i výmluvné, důležité pak podle něj je, kam směřuje.

Černý se podílel na prezidentské volební kampani Karla Schwarzenberga, soupeře nynější hlavy státu Miloše Zemana.

Ten se s dílem prozatím neseznámil, protože je na oficiální návštěvě Ukrajiny. [celá zpráva]

„Zatím jsem ho neviděl, takže se k tomu nemohu vyjadřovat,” vzkázal Zeman prostřednictvím své mluvčí Hany Burianové.

Prostředníček na Vltavě je zvětšený, proti prstu na ruce má o dva klouby navíc. Černý se před několika lety podílel na iniciativě S komunisty se nemluví – i v té použil pro výtvarné materiály stejné gesto – prostředníček byl navíc porostlý ostny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Výtvarník David Černý instaloval na Vltavě mezi Národním divadlem a Střeleckým ostrovem v Praze plastiku ruky se vztyčeným prostředníčkem namířeným na Pražský hrad.

Urážlivé gesto vztyčeného prostředníčku je značně rozšířené a v oblibě ho mají i čeští politici. V únoru 2007 ho použil v parlamentu tehdejší premiér Mirek Topolánek. Později vysvětloval jeho význam jako neverbální komunikaci s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. O rok později gesto použil Kalousek vůči tehdejšímu poslanci Davidu Rathovi poté, co Rath zmínil Kalouska v souvislosti s nedostatečnou péčí o duševně nemocné v České republice.

Zpěvák Karel Gott zvedl prostředníček dokonce v televizi. Poslal ho těm, kteří mu nepřáli medaili Za zásluhy pro Českou republiku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Černého instalace

Reklama

Výběr článků

Načítám