Hlavní obsah

Holcát: vláda půjčí VZP zatím 1,5 miliardy

Právo, pro

Vláda pomůže Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) zatím částkou 1,5 miliardy korun. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to v neděli řekl ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát

Článek

„Mám od ministerstva financí přislíbeno 1,5 miliardy korun, hledáme ještě další miliardu,“ uvedl ministr. Peníze by pojišťovna měla dostat do listopadu. Největší zdravotní pojišťovna by se bez půjčky dostala do konce roku do ztráty přes 5 miliard korun.

Vláda podle ministra připraví i plán odkupu pohledávek za zdravotními pojišťovnami, ale připraví ho tak, aby ho dostala až nová Poslanecká sněmovna. „Buďto to dáme ještě my, nebo to bude dávat až nová vláda,“ dodal. Odkup pohledávek podle něj musí schvalovat Sněmovna a nemůže to udělat pouze vláda.

VZP podle dřívějších informací potřebuje první půjčku do 25. listopadu, aby uhradila první splátku tzv. předsunuté platby, zbytek v prosinci na druhou splátku. Z půjčky chce VZP dát půl miliardy na platby nemocnicím.

Senát už také schválil jako jedno z řešení situace ve zdravotnictví vládní zákonné opatření, kterým se od ledna zvýší platby za pojištěnce státu o celkem 4,7 miliardy korun. Ve zdravotním pojištění se očekává na konci roku schodek osm až deset miliard, celkem resort spotřebuje 290 miliard.

Zrušením poplatků vypadne 5,5 miliardy

Holcát uvedl, že zrušení poplatků, které ve volební kampani prosazují některé strany, by znamenalo pro zdravotnictví výpadek 5,5 miliardy korun. „Tak se musí říct, jak se tam dostanou ty peníze,“ podotkl.

Související témata

Foto: Michaela Říhová

Martin Holcát

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojišťovny na pražských Vinohradech, ilustrační foto

Více než 2 miliardy korun získají zdravotnická zařízení platbami lidí za hospitalizaci, přes 1,8 miliardy se pak vybere za recepty.

Reklama

Výběr článků

Načítám