Hlavní obsah

Duka se chce kvůli vyjmutí areálu Pražského hradu z restitucí sejít s Rusnokem

Praha
Aktualizováno

ČSSD je připravená podpořit zákonné opatření z dílny vlády Jiřího Rusnoka, kterým by byl z církevních restitucí vynechán areál Pražského hradu. Pražský arcibiskup Dominik Duka chce jednat s premiérem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok poskytl v úterý 15. října 2013 rozhovor deníku Právo

Článek

„Pokud to bude legislativně možné, pak ano,“ řekl Novinkám šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Právě sociální demokracie má většinu v Senátu, který v době, kdy je rozpuštěna Sněmovna, posvěcuje zákonná opatření. Návrh pak ale musí schválit o nově zvolená Sněmovna.

O vyjmutí areálu bude žádat ministerstvo vnitra. Vadí mu, že arcibiskupství žádá o devět budov a deset pozemků v areálu Pražského hradu, ačkoliv v dohodě z roku 2010 se zavázala, že si na tyto budovy nebude dělat nárok.

Foto: ti, Právo

Objekty a parcely na Pražském hradě, o něž katolická církev usiluje.

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka chce o návrhu zákonného opatření jednat s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem, sdělil ČTK mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora.

Ministerstvo návrh zdůvodňuje tím, že Hrad je sídlem hlavy státu a pokud by v areálu vlastnila budovy jiná instituce, ohrozilo by to bezpečnostní a reprezentativní funkce. Areál by například musel zůstat přes noc otevřený, aby měli majitelé ke svému majetku přístup. Nyní se zavírá.

Mluvčí pražského arcibiskupství v sobotu uvedl, že v memorandu z roku 2010 se arcibiskup dohodl s tehdejším prezidentem Václavem Klausem na tom, že instituce nebude pokračovat ve sporech o katedrálu a další nemovitosti v areálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám