Hlavní obsah

Týden před volbami: ČSSD a ODS tvrdě padají, TOP 09 a ANO shodně třetí

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Týden před volbami se v průzkumu společnosti Median srovnala podpora TOP 09 a ANO 2011. Pokud by se volby konaly na přelomu září a října, volilo by je shodně 13 procent lidí. ČSSD je první, ale oproti poslednímu šetření podporu ztrácí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v říjnu

Článek

Vítězem voleb by na přelomu září a října, kdy se průzkum konal, byli sociální demokraté, které by volilo 25,5 procenta lidí. V posledním šetření Medianu, které probíhalo na přelomu července a srpna, jim agentura predikovala zisk 32 procent hlasů. [celá zpráva]

Za ČSSD se umístili komunisté se ztrátou zhruba deseti procentních bodů. O třetí místo by se podělila TOP 09 a hnutím ANO 2011. Až za nimi skončila s osmiprocentní podporou ODS. Té v posledním průzkumu agentura předpověděla 13,5procentní podporu.

Z menších stran by nejlepšího výsledku dosáhli lidovci, které by volilo šest procent lidí. Zemanovcům by hlas dalo pět procent lidí, což je hranice pro vstup do Sněmovny. Pod touto hranicí by se umístil Úsvit přímé demokracie (4 procenta), Strana zelených (3 procenta), Strana svobodných občanů (2,5 procenta), Česká pirátská strana (2 procenta). Zbylá dvě procenta by si mezi sebou rozdělily ostatní strany.

Volební model agentury Median (v procentech)
červenec-srpenzáří-říjen
ČSSD3225,5
KSČM15,516
TOP 091513
ANO 2011-13
ODS13,58
KDU-ČSL46
SPOZ55
Úsvit-4
Zelení2,53
Svobodní-2,5
ČPS-2
VV3,5-
Ostatní92
zdroj: Median

„Účast u hypotetických voleb do Poslanecké sněmovny v současné době avizuje 60 procent oprávněných voličů. Ze zkušeností z minulých let vyplývá, že skutečná volební účast ve volbách konajících se v týdnech po zjišťování postojů bývá většinou o jednotky procentních bodů nižší než avizovaná. Nelze tedy vyloučit, že volební účast klesne pod hranici 60 procent,“ uvedli autoři průzkumu.

Volební jádra a potenciál

Agentura kromě volebního modelu sestavila také ukazatel volebního jádra a potenciálu. Zatímco volební jádro ukazuje, kolik hlasů by strana v době dotazování dostala, pokud by ji volili jen ti voliči, kteří jsou si jisti účastí i výběrem strany, potenciál zahrnuje i hlasy těch, kteří si tímto jisti nejsou.

„Aktuální volební potenciál ČSSD se pohybuje okolo 33 procent. Je tedy stále poměrně vysoký - velkou část elektorátu strany ale tvoří lidé, kteří si nejsou jisti účastí nebo výběrem strany. Nadále se potvrzuje, že KSČM je stranou s relativně velkým volebním jádrem. Naopak ANO 2011 má hodně ne zcela zakotvených přívrženců,“ zhodnotila agentura.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební jádra a potenciál stran

„Poměrně velký volební potenciál mají i menší strany, bez ohledu na to, zda jsou etablované a programově vyprofilované či relativně nové, protože jsou často mezi vážně zvažovanými stranami. Šance na postup do Sněmovny tak má i Strana zelených a zcela vyloučit nelze ani úspěch svobodných. Omezení jádrových voličů ODS naznačuje, že strana se kromě odchodu méně zakotvených sympatizantů potýká i s oslabením někdejšího volebního jádra,“ dodali autoři výzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám