Hlavní obsah

Volte levici, vyzývají odboráři

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) se v pátek rozhodla naplno vstoupit do předvolební kampaně a doporučila, aby voliči v nadcházejících předčasných volbách nedávali hlas pravicovým partajím bývalé vládní koalice, ale hlasovali pro některou z levicových stran.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Fassmann, Václav Pícl a Josef Středula (ČMKOS).

Článek

Odbory zkritizovaly především vládu pod vedením ODS, TOP 09 a VV, respektive LIDEM, která podle nich neuskutečnila reformy, ale „zanechala krutou vzpomínku na zdražování, škrty, restrikce, ekonomický propad, nezaměstnanost, korupci, pokles reálných mezd a platů, zhoršení životní úrovně zaměstnanců a výrazný nárůst zadlužení státu”.

Odboráři, jejichž předák Jaroslav Zavadil je lídrem pražské kandidátky ČSSD, varovali, že jak občanští demokraté, tak TOP 09 hodlají podle volebních programů i nadále pokračovat v politice bývalého kabinetu. „Ti, co způsobili současnou ekonomickou situaci, ani nemají zájem nic napravovat,” tvrdí odbory.

Žádná z pravicových stran se podle ČMKOS nepoučila a nemá ani žádnou vizi rozvoje hospodářství. „Pracovní místa chtějí tvořit dalším snižováním údajné vysoké pojistné zátěže,” tvrdí odbory s poukazem na plány pravice.

Odbory se vidí v levicových programech

Zároveň ČMKOS konstatovala, že jejich požadavky stran zaměstnanosti, rozvoje ekonomiky či sociálního dialogu „se seriózně odrážejí v programech levicových stran”.

V brožuře, kterou odbory k volbám vydaly, tvrdí, že pravicové koalice nejsou s to zajistit dlouhodobý ekonomický růst, jejich ekonomické experimenty údajně vyvolávají nezaměstnanost a vedou k poklesům reálných mezd.

Reklama

Výběr článků

Načítám