Hlavní obsah

TOP 09 s ČSSD? Bouře ve sklenici vody

Právo, Jan Martinek, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně za týden v pátek ve 14 hodin se otevřou volební místnosti. Strany se s výjimkou ČSSD už smiřují s tím, že skončí v opozici. A soc. dem. možná nebude mít ani tolik hlasů na to, aby sestavila jednobarevnou vládu s podporou komunistů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

ODS v průzkumech propadá k hranici volitelnosti. S hnutím ANO, jehož preference naopak stoupají, nikdo nechce mít nic společného.

Bouře ve sklenici vody

TOP 09, která se v kampani zatím spíš omlouvala za chyby, ve čtvrtek žehlila spekulace, že obrátila a už připouští dohodu s ČSSD. Šéf Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Týden řekl: „Jediná realistická možnost vytvořit koalici je se sociální demokracií. Nikoliv s hnutím ANO. To mě nezajímá.“

Nakonec se ukázalo, že šlo o bouři ve sklenici vody. Poté, co předseda ČSSD Bohuslav Sobotka takovou koalici jednoznačně odmítl, Schwarzenberg svá slova v prohlášení upřesnil a zopakoval to, co říká dlouhodobě. „Koalice s ČSSD připadá v úvahu pouze z hlediska zisku mandátů. Je třeba ale říci, že ji nebude možné ustavit,“ napsal v prohlášení.

„Za prvé ji výslovně zakázal prezident Zeman. Za druhé bych nesouhlasil s tím, že by TOP 09 byla v pozici slabšího koaličního partnera. Za třetí naše programy se natolik liší, že by ČSSD musela dělat takové kompromisy, že by s nimi rozhodně nesouhlasila,“ uvedl Schwarzenberg.

Podobně promluvil v ČT místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Po těchto volbách je spolupráce s ČSSD vyloučena.“

Ani Sobotka se do spolupráce s TOP 09 nepouští. „Odmítáme vzkazy od neúspěšných pravicových stran, které mají za cíl poškodit volební výsledek soc. dem. Platí usnesení ÚVV ČSSD, že soc. dem. nevytvoří vládní koalici se stranami, které svou asociální politikou poškodily občany ČR,“ reagoval.

ODS se už předem zabydluje v opozici. „ODS bych doporučoval, aby pracovala na tvrdé opozici,“ řekl ve čtvrtek natvrdo šéf Martin Kuba v rádiu Impuls.

Babiš na ocet

Babišovo ANO sice nabývá na síle, ale zůstává na ocet. „ANO je projekt, který zesměšňuje naši demokracii. V jejich programu si každý něco najde, od extrémního levičáka po konzervativního katolíka,“ řekl ve středu voličům v Teplicích Schwarzenberg.

Do Babiše se ve čtvrtek pustil i herec Ondřej Pavelka, který podporuje lídra ODS Miroslavu Němcovou. Natočil klip, kde Babiše obvinil, že v kampani lhal o své spolupráci s StB. [celá zpráva]

„Sám jste inicioval soud v Bratislavě, který měl říct, zda jste spolupracoval, či nespolupracoval s StB. K tomu soudu jste se nedostavil, takže jsme žádnou odpověď nedostali,“ vzkázal Babišovi.

Bývalí koaliční politici Pavelku ocenili. „Jestliže nám hrozí, že do Sněmovny postoupí hnutí, v jehož čele stojí člověk, který je podezřelý ze spolupráce s StB, tak já velmi prosím občany, aby důkladně zvážili, komu dají svůj hlas,“ vyzvala Němcová.

Přidal se i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Viděl jsem video Ondřeje Pavelky a hluboce smekám před jeho občanskou odvahou, která ostře kontrastuje s ‚opatrností‘ řady novinářů. V soukromé řeči slovo opatrnost substituuji za jiné, přiléhavější,“ řekl Právu.

Podle Babiše Pavelka a Němcová nevědí, o čem mluví. „U soudu už jsem byl v červnu a vypovídal jsem. Na stání minulý týden byli předvoláni svědci, kteří nedorazili, proto byl soud odročen na leden. Moje přítomnost nebyla soudem vyžadována. Protože vedu na rozdíl od ODS férovou kampaň, byl jsem mezi voliči,“ zareagoval Babiš.

Na Babiše zaútočil i bývalý člen ODS a vlivný zákulisní hráč Tomáš Hrdlička. Ten do domácností rozeslal leták „Opravdový příběh Andreje Babiše alias agenta StB Bureše“. Hrdlička v něm lídra ANO obviňuje mimo jiné z toho, že „uprchl do Česka poté, co zbankrotoval na Slovensku, a navíc se tam ošklivě zapletl s organizovaným zločinem“. Babiš je podle Hrdličky agent levice, který má rozbít pravici. [celá zpráva]

ANO: Mají strach

Babiš ve čtvrtečním Právu upozornil, že se proti ANO chystá velká negativní kampaň. Později dodal, že Hrdličkův dopis je jen jedním z příkladů mediální ofenzivy. „Rozumím tomu, že jsou všichni proti nám. Ale my jsme v pohodě,“ podotkl.

„Hrdlička, který na šňůrkách vodil politiky, propadá hysterii. Nedivím se, že investuje velké peníze, když ví, že pšenka mu u nás nepokvete,“ podotkla místopředsedkyně ANO Věra Jourová.

Podle lídra jihomoravské kandidátky Martina Stropnického se ANO k antikampani nesníží. „Jen to dokumentuje, že naši soupeři a síly, které vše zpovzdálí ovládají, mají strach,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám