Hlavní obsah

Šimůnková rezignovala na post vládní zmocněnkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Monika Šimůnková ve čtvrtek rezignovala na post vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Reagovala tak na úterní krok vedoucího Úřadu vlády Radka Augustina, jenž ji suspendoval z pozice ředitelky Sekce pro lidská práva.

Foto: Petr Horník, Právo

Monika Šimůnková

Článek

Augustin v úterý nepřímo odůvodnil odvolání Šimůnkové z pozice šéfky sekce pro lidská práva nedodržováním pravidel a pracovní morálkou. Šimůnková ale zůstala vládní zmocněnkyní. [celá zpráva]

Sama se rozhodla na tuto funkci rezignovat ve čtvrtek. Reagovala tak na okolnosti úterní suspendace - podle jsou uváděné důvody odvolání jen zástupné. Podle ní ve skutečnosti stojí za odvoláním fakt, že kabinet nepřikládá lidským právům patřičnou důležitost.

Šimůnková soudí, že by nemohla agendu související s lidskými právy účinně vykonávat kvůli vágnímu zakotvení pozice vládního zmocněnce v novém organizačním řádu Úřadu vlády. Po oddělení od postu ředitele sekce podle ní tato funkce ztratila obsah i pravomoci.

"Věnovala jsem práci v oblasti lidských práv nejen na Úřadu vlády několik let intenzivní práce a nechci se podílet na tom, že je funkce zmocněnce pro tuto oblast opět zbavována svého obsahu a tím vlastně likvidována," napsala Šimůnková v dopise, kterým rezignaci oznámila premiérovi v demisi Jiřímu Rusnokovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám