Hlavní obsah

Lžete o své spolupráci s StB, viní Babiše herec Pavelka

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Herec Ondřej Pavelka natočil osobní výzvu lídrovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Obviňuje ho, že v kampani lže o své údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností.

Ondřej Pavelka obvinil lídra hnutí ANO Andreje Babiše ze lži

 
Článek

„Jedno z vašich hlavních hesel je Chceme, aby se za nás naše děti nestyděly. Proto by bylo strašně smutné, kdyby na začátku vaší politické kariéry byla lež,“ říká na videu, které Právu poskytl, Pavelka.

„Sám jste inicioval soud v Bratislavě, který měl říct, zda jste spolupracoval, či nespolupracoval s StB. K tomu soudu jste se nedostavil, takže jsme žádnou odpověď nedostali,“ pokračuje herec.

Riziko, že vaše kampaň je postavena na lži, je strašně velké
Ondřej Pavelka, herec

Na videu cituje slovenský deník SME, podle kterého slovenský Ústav paměti národa předložil nové dokumenty, které dokazují, že Babiš byl evidovaným spolupracovníkem StB.

„Toto vypadá, že je pravý důvod, proč jste se k tomu soudu nedostavil, proč se tam nedostavili ani vaši svědci,“ viní Pavelka Babiše. „Riziko, že vaše kampaň je postavena na lži, je strašně velké, proto si myslím, že by vám všichni měli říct ne,“ uzavírá Pavelka.

Ten poskytl Právu i vyjádření, proč takové video natočil. „Mám totiž vážnou obavu, že naší zemi hrozí nejen to, že po volbách výrazně posílí levice ovládaná Milošem Zemanem. Za skrytou a možná stejně silnou hrozbu považuji i to, že podle výzkumů veřejného mínění se část lidí rozhodla podpořit populistické hnutí okolo Andreje Babiše – člověka, u něhož mám vážnou obavu, že v minulém režimu sloužil komunistické StB. Pro mě osobně je něco takového nepřijatelné,“ napsal Právu Pavelka.

„Nic jsem nepodepsal”

„Andrej Babiš měl možnost u nedávného soudu očistit své jméno. Tím, že se k němu nedostavil, však ještě zesílilo mé podezření, že je jeho spolupráce s StB pravdou,“ dodal.

V rozhovoru pro Právo Babiš řekl, že si nedovede představit, že by soud rozhodl v jeho neprospěch. „To by musel někdo zmanipulovat. Nikde jsem nic nepodepsal. Soud nemůže dopadnout špatně, protože máme relevantní důkazy, že jsem nikdy s StB nespolupracoval,” řekl Babiš Právu.

Celostránkový rozhovor s Andrejem Babišem o programu jeho strany, vztazích k ostatním stranám a politikům, i StB si můžete přečíst ve čtvrtečním Právu.

U soudu jsem být nemusel, hájí se Babiš

V reakci na Pavelkovo video Babiš ve čtvrtek dodal, že u bratislavského soudu vůbec být nemusel, neboť to soud nevyžadoval. "U soudu už jsem byl v červnu a vypovídal jsem. Na stání minulý týden byli předvoláni svědci, kteří nedorazili, proto byl soud odročen na leden. Moje přítomnost nebyla soudem vyžadována. Protože vedu na rozdíl od ODS férovou kampaň, byl jsem mezi voliči," prohlásil.

Jaromír Hasoň z týmu ANO upozornil na to, že je herec Pavelka podporovatelem lídryně ODS Miroslavy Němcové. „Nedávno natočil video o tom, proč podporuje Miroslavu Němcovou na premiérku. Jako podpora mu to přišlo asi málo, tak vzápětí natočil i video další," řekl Hasoň.

Doplnil, že se Babiš do přímého kontaktu s StB dostal „přibližně třikrát”, kdy byl státní bezpečností předvolán. "Nešlo o žádná utajená setkání, nýbrž vždy o oficiální schůzku vyžádanou ze strany bývalé StB, které vadilo, že Andrej Babiš jako zaměstnanec tehdejšího podniku Petrimex Bratislava odmítal dovážet nekvalitní a nebezpečné fosfáty ze Sýrie," uvedl Hasoň s tím, že Babiš nevěděl, že si na něj StB vede svazek.

Kalousek: Před Pavelkou smekám

K Pavelkově videu se vyjádřil i místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Viděl jsem video Ondřeje Pavelky a hluboce smekám před jeho občanskou odvahou, která ostře kontrastuje s 'opatrností' řady novinářů. V soukromé řeči slovo 'opatrnost' substituuji za jiné, přiléhavější,“ řekl Právu Kalousek.

Volební lídryně ODS Miroslava Němcová apelovala v reakci na občany, aby důkladně zvážili, komu ve volbách dají svůj hlas. „Jestliže nám hrozí, že do Sněmovny postoupí hnutí, v jehož čele stojí člověk, který je podezřelý ze spolupráce se Státní bezpečností, tak já velmi prosím občany, aby důkladně zvážili, komu dají svůj hlas,“ uvedla.

Jako před prezidentskou volbou

Podobný videospot natočil herec Tomáš Hanák před prezidentskou volbou, ve kterém vyzval kandidáta Jana Fischera, aby kvůli své komunistické minulosti nekandidoval. Pavelka ve svém prohlášení zmiňuje i jeho.

Tomáš Hanák vyzývá Jana Fischera, aby nekandidoval na prezidenta

„Stejně tak mi vadí jistá apatie společenských elit a médií, která před necelým rokem rozpoutala diskusi o přijatelnosti členství prezidentského kandidáta Jana Fischera v KSČ. V současné době však žádnou vážně vedenou diskusi o tom, že se jednou z hlavních politických sil v zemi může stát nečitelné hnutí ANO, vlastněné registrovaným agentem StB Andrejem Babišem, nevidím. Jako by snad spolupráce s StB byla méně závažná než členství v KSČ. Podle mého názoru je tomu spíše naopak,“ napsal Pavelka.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Závěrem vyzval voliče, aby dali ještě jednou šanci demokratickým stranám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám