Hlavní obsah

Lídři stran se trumfovali, jak zatočí s nezaměstnaností

Právo, jim

Ústředním tématem předvolební debaty na ČT v Moravskoslezském kraji bylo ve středu večer téma nezaměstnanosti. Strany se předháněly v receptech na to, jak ji snížit a obnovit nabídku pracovních příležitostí.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

„Ta situace je tu vážná, tady nejen že je 85 tisíc nezaměstnaných. Tady se jako lavina každé čtvrtletí valí další nezaměstnaní. A co je ještě horší, že nemáme žádná volná pracovní místa,“ prohlásil lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, jehož strana mimo jiné navrhuje pro Moravskoslezský kraj zvýhodněné pobídky a zvláštní zmocněnce, kteří by se na nezaměstnanost v oblasti zaměřovali.

Na to částečně navázala jednička komunistů, Miroslav Opálka, podle nějž by stačilo využít investice na odstraňování ekologických škod, jako jsou nechvalně proslulé ostravské laguny.

Foto: Jan Švábek, Právo

Zbyněk Stanjura

Čelný kandidát ODS Zbyněk Stanjura by zlepšil podmínky pro podnikání, a to třeba snížením cen energií. „V našem kraji máme těžký průmysl, který je energeticky náročný a neuvěřitelně je srážen v konkurenčním prostředí se svými kolegy ze Slovenska, z Polska,“ řekl Stanjura. Také ekologické limity by podle něj měly být srovnány s úrovní v okolních zemích.

Podpora živnostníků, částečné úvazky nebo investice

Na celorepublikové úrovni by se ODS zaměřila na živnostníky, kteří jsou podle Stanjury schopni přispět na trh práce byť jedním pracovním místem, pokud se jim nastaví „ekonomické podmínky“. Stanjura zdůraznil, že ČR je po vládě koalice jednou ze sedmi zemí s nejnižší nezaměstnaností.

Opálka pak hovořil o tzv. „právu na práci“, které by mělo jít ruku v ruce s obnovou půl miliónu pracovních příležitostí, které od revoluce zanikly. „Šlo nám o povinnost, kterou chceme vytvořit. Otázka je, na jakých kritériích pro absolventy, aby získali praxi a byli zaměstnatelní, nemusí to být třeba vždycky za mzdu, ale třeba za nějakou praktickou část,“ naznačil Opálka.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Pecina

Lídr SPOZ Martin Pecina zase navrhoval vyšší investice do infrastruktury a lákat zahraniční investory. K tomu by chtěl zlepšit fungování CzechInvestu.

Pavol Lukša z TOP 09 navrhoval „zajet do regionů, které se vyvíjejí mnohem rychleji, a lákat investory z Číny do naší země“. Dále by se podle něj vyplatily investice do výzkumu a vzdělávání.

Tomáš Podivínský kandidující v čele lidovců kromě jiného hovořil o zavádění částečných úvazků pro matky s dětmi a dalších pobídkách. Podle něj jen v rámci programu Zelená úsporám by bylo možné vyřešit problém až 1500 horníků z Dolu Paskov. Hlavně by se chtěl ale zasadit o efektivnější práci úřadu práce.

Na to, že úřady práce přestaly zvládat své hlavní poslání, a to shánět lidem práci, si stěžoval lídr ANO Josef Hájek, který za to haněl předchozí garnituru. Podle něj by ale na sobě měli zapracovat i samotní úředníci. „Pracovník ÚP se má chovat jako bankovní úředník,“ řekl Hájek.

S velmi konkrétním řešením přispěl do debaty Karel Fiedler, místní jednička Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. Podle něj by pomohl program na obnovu památek, do něhož by se mohli hlásit nezaměstnaní a mzda by jim byla vyplácena částečně z úspor na vyplácených dávkách a částečně z fondů EU. Devizou návrhu je prý i to, že „vstupní investice“ by byla malá.

Reklama

Výběr článků

Načítám