Hlavní obsah

Babiš v Moravskoslezském kraji dýchá levici na záda

Právo, jim

Miliardář Andrej Babiš si se svým hnutím ANO může dělat naděje na úspěch v tradiční levicové baště, jakou je Moravskoslezský kraj. Navrch mají sociální demokraté, kteří si podle průzkumu STEM/MARK a Median pro ČT mohou dělat naděje na zisk až 35,5 procenta hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál – Moravskoslezský kraj

Článek

Za nimi jsou ale hned babišovci s potenciálem 24,5 procenta. Nechali za sebou i komunisty, jejichž volbu zvažuje 22 procent respondentů.

V nepokojném kraji se daří i dalším politickým uskupením, která neměla po minulých volbách ve Sněmovně zastoupení. Lidovcům průzkum přisoudil potenciál až 11,5 procenta, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury může bojovat o 11 procent, o stejně vysoký podíl jako SPOZ.

Na chvostu skončily pravicové strany; potenciál ODS činí 10,5 procenta a TOP 09 rovných deset procent.

V tzv. volebním potenciálu mohou voliči jmenovat více stran, proto součet všech je vyšší než sto.

Souboj v ČT nabídl klání lídra soc. dem Lubomíra Zaorálka, dvou ministrů – vnitra Martina Peciny za zemanovce a životního prostředí Tomáše Podivínského za lidovce – i exministra dopravy ODS Zbyňka Stanjury.

ANO vede exmanažer OKD

Hnutí ANO vyrukovalo do voleb s lídrem Josefem Hájkem, bývalým manažerem OKD, které v poslední době čelí kritice kvůli ukončování těžby uhlí. TOP 09 vsadila na už odzkoušenou jedničku, svého místopředsedu Pavla Lukšu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální volební potenciál - Moravskoslezský kraj

Za komunisty vystoupil místní lídr a stínový ministr práce a sociálních věcí Miroslav Opálka; za Úsvit Karel Fiedler.

Hlavním tématem televizní diskuse byly sociální problémy a nezaměstnanost, protesty zaměstnanců, krachující podniky, politika zaměstnanosti a role úřadů práce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám