Hlavní obsah

Ať děti počkají s kouřením do 27 let, pak to bude bez rizika, doporučil Zeman

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne navštívil továrnu na výrobu cigaret v Kutné Hoře. Už předtím hájil svůj kladný postoj k tabákovému průmyslu a výrobcům cigaret. Dokonce v nadsázce doporučil dětem přítomných, aby začaly kouřit až v dospělosti, a pak podle něj budou kouřit bez rizika.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman na návštěvě Kutné Hory

Článek

„Sám jsem začal kouřit ve 27 letech, kdy už byl můj organismus plně vyvinutý a kouření už mi neškodilo. Vašim dětem bych doporučil podobný postup, aby počkaly do 27 let a potom kouřily zcela bez rizika,“ řekl s nadsázkou prezident.

Doplnil, že existují dvě verze léčivých účinků tabáku. První verze je optimistická a říká, že tabák je prevence proti Alzheimerově a Parkinsonově nemoci. Druhá verze je pesimistická, protože říká, že zemřete na rakovinu dřív, než dostanete alzheimera nebo parkinsona.

Zeman je vstřícným postojem k tabákovému průmyslu známý. „Ne proto, že jsem kuřák, ale proto, že usiluji o zaměstnanost, jsem nedávno lobboval za zmírnění restrikcí tabákové směrnice,“ uvedl Zeman v úterý při návštěvě sídla Středočeského kraje a během středeční návštěvy přidal domněnku, že přílišná administrativní regulace tabákového průmyslu by vedla jen k pašování cigaret, ke zhoršení jejich kvality a ke zdražení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Prezident Miloš Zeman s předsedou představenstva kutnohorské společnosti Philip Morris Andrásem Tövisi při středeční návštěvě továrny.

Kouření je přitom podle mnoha lékařských výzkumů nebezpečné pro zdraví. Při hoření tabáku vzniká několik desítek karcinogenních látek včetně dehtu, podporují vznik nádorů plic, dutiny ústní či slinivky. Kouření také podporuje kornatění tepen, což může vést k infarktu. Fyzická závislost vzniká v řádu měsíců až let.

Podle výzkumů vzniká závislost na nikotinu velmi rychle, zpočátku není ani tak fyzická jako spíš psychická. Lidé mají potřebu držet v ruce cigaretu, či mají kouření spojeno s nějakým jiným úkonem, například pitím kávy.

Podle společnosti pro léčbu závislosti na tabáku je v ČR kouření příčinou téměř pětiny úmrtí a naprostá většina kuřáků by raději nekouřila, kdyby mohli znovu volit.

Práce pro 800 lidí

Kutnohorský výrobce cigaret zaměstnává v regionu kolem 800 lidí, v rámci celé ČR kolem 1200 pracovníků. Podle Zemana je třeba podpořit tak významnou investici v ČR a tak významného zaměstnavatele. Navíc podle něj americká společnost Philip Morris, která je vlastníkem kutnohorské tabačky, chystá v Evropě další investice. Vedení firmy to ale zatím oficiálně nepotvrdilo a už vůbec ne v souvislosti s Českou republikou.

Anketa

V kolika letech jste začali kouřit?
před 18. narozeninami
27,6 %
mezi 18. a 25. rokem
6,5 %
po 25. roku
1,4 %
nekouřím
64,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13954 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám