Hlavní obsah

Zkorumpované strany myslí na sebe a o lidi se starají jen před volbami, tvrdí průzkum

Novinky, jas

Politické strany jsou zkorumpované, hájí především své zájmy, o voliče se zajímají pouze v čase voleb a rozdělují veřejnost. Vstupem do některé z nich navíc nelze nic ovlivnit. Tak by se v předvečer voleb daly shrnout postoje veřejnosti, zjistil průzkum CVVM.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Nejskeptičtější jsou lidé v otázce zkorumpovanosti partají a jejich zájmu o názory „obyčejných lidí”. Negativní postoj má v obou otázkách 83 procent veřejnosti. Zároveň má 81 procent občanů za to, že strany zohledňují především vlastní výhody a zájmy své členské základny.

Lidé mají rovněž pocit, že partaje společnost rozdělují. Tento názor zastává 76 procent Čechů a 69 procent lidí si myslí, že přes vzájemnou kritiku jsou stany jedna za osmnáct a druhá bez dvou za dvacet.

Za potřebné považuje strany 58 procent dotázaných, polovina  lidí (51 procent) však má pocit, že žádné z existujících uskupení nehájí jejich zájmy. S tvrzením, že bez politických stran by nemohla existovat demokracie, odpovědělo kladně 49 procent dotázaných a stejné procent lidí vítá, že strany poskytují veřejnosti možnost zapojit se do politiky.

Postoje k politickým stranám (v procentech)
anone
- jsou zkorumpované8310
- zajímají se o to, co si myslí lidé jako já, pouze v době voleb8315
- zajímají se především o výhody a zájmy svých členů8116
- rozdělují veřejnost7618
- kritizují se vzájemně, ale jsou stejné6927
- jsou potřebné5833
- žádná nereprezentuje mé zájmy5145
- bez nich by nemohla být demokracie4936
- poskytují lidem možnost zapojit se do politiky4942
- vstupem do strany lze něco změnit3752
zdroj: CVVM

Víru, že vstupem do některé stany lze skutečně něco změnit, však  má jen 37 procent dotázaných, zjistil průzkum.

„Hlubší analýza odhalila, že v názorech na úlohu politických stran ve společnosti překvapivě neexistují výrazné rozdíly mezi jednotlivými skupinami obyvatel - mezi muži a ženami, lidmi různého vzdělání a věku, s různou životní úrovní svých domácností, ale třeba i sympatizanty politické pravice a levice,” konstatovala agentura.

Při pohledu na časové srovnání s předchozími průzkumy, lze přece jen vysledovat, že ubylo těch, kteří jsou přesvědčeni o tom, a že všechny strany jsou stejné, žádná nereprezentuje názory dotazovaného.

Častěji respondenti naopak souhlasili s tvrzením, že partaje rozdělují veřejnost a jsou potřebné, neboť hájí zájmy různých sociálních vrstev.

Reklama

Výběr článků

Načítám