Hlavní obsah

Komunisté se na jižní Moravě propadli za ANO a TOP 09

Novinky, jov

Hnutí ANO 2011 vedené podnikatelem Andrejem Babišem se s blížícími volbami dere kupředu. Na jižní Moravě se v průzkumu volebního potenciálu agentur Median a STEM/MARK pro ČT umístilo nové hnutí na stříbrném místě hned za vítěznou ČSSD. Bronzová medaile patří TOP 09, komunisté skončili až čtvrtí.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Aktuální volební potenciál - Jihomoravský kraj

Článek

ANO 2011, za které v regionu kandiduje jako lídr herec Martin Stropnický, se může pochlubit volebním potenciálem 22 procent. První příčka s 30 procenty patří ČSSD. Jedničkou kandidátky je stranický šéf Bohuslav Sobotka.

Pokud by soc. dem. takového výsledku ve volbách dosáhla celostátně, mohl by si Sobotka oddychnout. Nechal se totiž slyšet, že méně jak 30 procent pro soc. dem. by považoval za prohru. Taková situace by mu mohla zkomplikovat cestu do vysněného premiérského křesla.

ODS až za komunisty

Mnout ruce si v Jihomoravském kraji může i TOP 09. Do voleb ji vede lékař Rom Kostřica. Vyslovilo se pro ni 20 procent respondentů. KSČM, lídrem kandidátky je také lékař, Vojtěch Adam, se musí spokojit až se čtvrtým místem s 18 procenty.

Teprve za komunisty se umístila ODS. Ačkoliv nasadila do čela kandidátky bývalého ministra školství Petra Fialu, v průzkumu jí bylo přisouzeno jen 13,5 procenta. Na jižní Moravě žije vysoký počet věřících, a tak nepřekvapí podpora lidovců, která činí 12 procent. KDU-ČSL do volebního klání vede vysokoškolský učitel Jiří Mihola.

Za lidovci se umístil s 11,5 procenta Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. V čele kandidátky je manažer Petr Adam. Strana práv občanů - zemanovci, lídrem kandidátky je ministr pro místní rozvoj v demisi František Lukl, disponuje volebním potenciálem 9,5 procenta.

Životní úroveň se zhoršila, myslí si většina lidí

Zástupce Strany zelených, pro kterou se na jižní Moravě vyslovilo 7 procent respondentů, v televizní debatě nevystoupil. ČT totiž vždy zve zástupce osmi nejúspěšnějších politických stran a hnutí.

Průzkumu v Jihomoravském kraji se zúčastnilo 1040 respondentů. Sběr dat probíhal ve dnech 4. až 10. října. Souhrnný součet volebních potenciálů stran dosahuje více jak 100 procent protože lidé nemusejí vybírat jen jednu politickou stranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám