Hlavní obsah

ČSSD referendum o církevních restitucích nechce

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté, kteří jsou favoritem předčasných voleb, chtějí s církvemi vyjednat snížení finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun, která má být postupně vyplacena v rámci restitucí. Referendum o majetkovém narovnání s církvemi, které prosazují komunisté, označuje ČSSD za populistický výkřik.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Církevní restituce jsou podle místopředsedy sociální demokracie Lubomíra Zaorálka předražené, nespravedlivé a byly prosazeny pomocí politické korupce. Návrh KSČM uspořádat o nich referendum se ale ČSSD nezamlouvá. „Mně ty výkřiky, že budeme pořádat referendum, připadají populistické,“ řekl Zaorálek na úterní tiskové konferenci v Lidovém domě.

Všelidové hlasování o církevních restitucích by podle něj bylo jen vyhazováním peněz. Zaorálek odkázal na to, že převažující odmítavý názor veřejnosti je znám. Podle místopředsedy ČSSD by se navíc referendum nedotklo smluv mezi státem a církvemi. Nepovažuje proto hlasování za systémové řešení.

Chtějí jednat o snížení kompenzací

Šéf KSČM Vojtěch Filip je ale jiného názoru. Pokud se církevní restituce zruší referendem, bude se to podle něj týkat i příslušných smluv. „Jakmile se zákon zruší, tak smlouva by zanikla. Smlouva na zákon odkazuje. To, co by nebylo vydáno, by podléhalo jednání o jiném řešení problému. Smlouva neobsahuje, že se třicet let bude platit tolik a tolik,“ řekl v září v rozhovoru pro Právo.

ČSSD místo referenda sází na jednání s církvemi o snížení finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun. „Postavíme vyjednávací tým pro jednání s církvemi,“ deklaroval Zaorálek s tím, že v týmu budou mj. ministři kultury a zahraničí. Na tento post aspiruje právě Zaorálek. „To je jediný způsob, jak dosáhnout změny smluv,“ doplnil. Místopředseda sociální demokracie přitom nepochybuje, že církve budou s novou vládou jednat.

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Podle Zaorálka bude sociálnědemokratická vláda bedlivě hlídat, aby nedocházelo k prolamování restituční hranice. „Chceme vytvořit takový systém kontroly, aby nedocházelo ke snahám prolomit hranici 25. února 1948,“ prohlásil. Do budoucna by podle představy ČSSD měli církve financovat pomocí daňových asignací jejich členové. Takový návrh podporují i komunisté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám