Hlavní obsah

Vítěze tendrů si naoko konkurenční firmy v kauze Rath vybíraly samy

Právo, Radim Vaculík

Přepisy odposlechů v korupční kauze kolem bývalého poslance Davida Ratha v plné nahotě ukazují, jakým způsobem mezi sebou spolupracovaly navenek konkurenční stavební či zdravotnické firmy. Z toho, co policejní štěnice zachytily v průběhu loňského roku přímo v kanceláři bývalé šéfky kladenské nemocnice a nyní obžalované lékařky Kateřiny Pancové, vyplývá, že šlo o jednoduchý systém.

Foto: ČTK

Kateřina Pancová

Článek

Nyní obvinění či již obžalovaní zástupci řady soukromých společností se k ní podle odposlechů chodili domlouvat, kolik firem se přihlásí do výběrového řízení k dané veřejné zakázce, které z nich v něm budou dělat jen „volavky“ či „vějičky“ a které naopak tendr vyhrají. A aby bylo zákonu učiněno zadost, podezřelé společnosti se údajně v rolích křoví a naopak vítězů střídaly. Týká se to přitom i nově stíhaných zakázek středočeských nemocnic v Mladé Boleslavi, Kladně či Kolíně.

U těchto zakázek v odposleších opakovaně padají jména firem, jejichž manažeři usedli s Rathem na lavici obžalovaných, ať už jsou to společnosti Konstruktiva Branko, Puro Klima, nebo B Braun Medical.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obviněného Petra Kotta přivádí eskorta k soudu.

„Já se tedy zítra domluvím s Drážďanským (šéf Konstruktivy, pozn. redakce), v deset hodin. Boleslav necháme, ta je domluvená, v pořádku. Tady to řeknu, že jsou určité nedohody, že jsme se o tom spolu bavili, a že pokud se nedohodnete, tak von tam volavku dělat nebude,“ řešila menší rozepře mezi některými firmami loni 23. února ve své kanceláři Pancová.

Tím, kdo jí naslouchal, byl tehdy ještě neztotožněný manažer největší stavební společnosti v ČR – Metrostavu –, která je nově jako firma obviněná a jejíž dva šéfové Pavel Pilát a Jiří Anděl čelí rovněž trestnímu stíhání.

Žádný Brouk a Babka

„... Mladá Boleslav je problematická oblast, kdo to bude, a že u notáře je zapečetěný předem, kdo to vyhraje. Čili jsme se domluvili právě s panem inženýrem Drážďanským s tím, že ví, že se takhle domluví, a že mu to potom někdy vrátí. Čili tam, prosím vás, nikde vo tom takhle nemluvte, čím míň lidí to ví, tím je to lepší, protože do poslední chvíle bude vějičkou Branko. Bude to velký překvapení, že to bude jinak,“ neskrývala pobavení při rozhovoru se zástupcem Metrostavu Pancová.

Pro případ, že by se systém nasazování stále stejných uchazečů do tendrů mohl někomu zdát podezřelý, se už nejmenovaný pracovník Metrostavu domlouval dle odposlechů s Pancovou na tom, že by nebylo například od věci přivést nějakou novou firmu.

„Vůči tomu vnějšímu světu by bylo možná i lepší, že by se zase objevil někdo třeba úplně jinej,“ řekl Pancové v její kanceláři manažer. Ředitelka kladenské nemocnice mu dávala za pravdu: „Samozřejmě. Já vám řeknu, po pravdě je nám to úplně jedno, že když to bude, říkám, nesmí to bejt manažer Brouk a Babka.“

„Přesně, to je přirozený,“ reagoval zástupce Metrostavu a Pancová tuto debatu jasně ukončila slovy „je nám to fuk“.

V téže debatě také přiznala, jak má se svým partnerem rozdělenou působnost v rámci řešení veřejných zakázek středočeských nemocnic: „Stavby dělám kompletně já, technologie dělá pan doktor Kott. Je to tak, není to naše vůle, je to všecko domluvený... instruktáž jako jó.“

Reklama

Výběr článků

Načítám