Hlavní obsah

Bratr šéfa americké diplomacie Kerryho hledal kořeny v Horním Benešově

Právo, Jiří Tomaškovič
Horní Benešov

Když John Kerry v roce 2004 kandidoval na prezidenta Spojených států, Horní Benešov na Bruntálsku ho vydatně podporoval. Ne proto, že by to na chod přibližně dvoutisícového města v podhůří Jeseníků mělo nějaký zásadní vliv. Podpory se protikandidát Barracka Obamy dočkal proto, že se jeho dědeček Fritz Kohn v Horním Benešově v roce 1873 narodil.

BEZ KOMENTÁŘE: Cameron Kerry přečetl v Horním Benešově dopis svého bratra JohnaVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

V pondělí se lidé dočkali. Do míst, kde se Frederick Kerry narodil jako Fritz Kohn, zavítal Cameron Kerry, bratr amerického ministra zahraničí Johna Kerryho.

„Chtěl jsem, poznat místo, kde se narodili mí prarodiče. Jsme tady poprvé, ale rozhodně ne naposledy,“ slíbil Kerry s manželkou Kathy asi třem stovkám místních, kteří přišli na náměstí městečka v podhůří Jeseníků vzácnou návštěvu přivítat.

Kerry při té příležitosti předal starostovi Horního Benešova Michalu Blažkovi (SNK) dopis od bratra Johna. Ministr zahraničí USA v něm poděkoval za podporu v kandidatuře na amerického prezidenta v roce 2004 i za udělení čestného občanství.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Do Horního Benešova na Bruntálsku v pondělí zavítal bratr ministra zahraničí USA Johna Kerryho Cameron Kerry s chotí. U místní školy zasadili lípu.

„Už dlouho vím, že se vztahy mezi našimi zeměmi prohlubují, ale až mnohem později jsem zjistil, že mám kořeny v České republice. Celá naše rodina je hrdá, že pocházíme z Horního Benešova, a velmi lituji, že mi můj rozvrh nedovoluje za vámi přijet,“ psal John Kerry lidem z Horního Benešova.

Cameron Kerry v Horním Benešově navštívil například místo, kde stával rodný dům jeho dědy. Dnes už po něm není ani památka. V místech, kde stával, je zahrada.

„Je skvělé a dojemné stát tady na tomto místě. Žila zde má rodina a je to pro mne speciální chvíle,“ svěřil se Cameron Kerry, který si za oceán odveze hned několik darů. Mezi nejvzácnější památku bude určitě počítat kousek země, který dostal poté, co u místní školy zasadil lípu. „Teď už si odvezu hmatatelný důkaz, že jsem tady byl,“ prohodil Kerry.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Kerry Cameron sám zasadil lípu u místní školy.

Podle předsedy federace židovských obcí České republiky Petra Papouška má návštěva rodiny Kerryových pro místní velký význam.

„Hodně lidí ani neví, že historie tohoto kraje byla se Židy hodně spojena. Tato návštěva lidem toto připomene. Obzvláště v místech, jako je Horní Benešov, je důležité vnímat, že zde potomci lidí, kteří odsud v 19. a počátkem 20. století odešli, hledají své kořeny,“ řekl Papoušek.

Manželé Kerryovi navštívili i místní základní školu a hřbitov. „Bohužel pozůstatky hrobů rodiny Kohnových se zde už nezachovaly,“ řekl starosta Blažek.

Pradědeček Kerryových pracoval v Horním Benešově jako sládek v místním pivovaru. Jeho syn Fritz Kohn odešel za prací do Vídně, kde v roce 1901 úspěšně požádal o změnu jména na Frederick Kerry. V roce 1906 odcestoval do Ameriky, kde pracoval jako obuvník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám