Hlavní obsah

V kroměřížském babyboxu se našla zdravá holčička

– Kroměříž

V kroměřížském babyboxu byla v pondělí krátce po poledni nalezena zdravá holčička. Jde o 94. dítě v republice, které někdo odložil do této speciální schránky, v Kroměříži je ale první. Dostala jméno Pavla Calábková po bývalém řediteli kroměřížské nemocnice, kde je babybox umístěn. Informoval o tom iniciátor projektu babyboxů Ludvík Hess.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Babybox v Plzni funguje od loňského března. Ilustrační foto.

Článek

Zakladatel babyboxu Ludvík Hess spolu se současným šéfem zlínské nemocnice Pavlem Calábkem spolupracoval při zřízení babyboxů v nemocnicích ve Zlíně a právě Kroměříži. Ten se tak stal celkově šestatřicátou z 57 schránek, do nichž už bylo nějaké dítě odloženo. Mezi dětmi z babyboxu převažují dívky, Pavla Calábková byla 56. v pořadí.

Pojmenoval jsem ji Pavla Calábková podle bývalého ředitele nemocnice, s nímž mě poutají dva otevřené babyboxy – nejprve ve Zlíně a pak v Kroměříži.
Zakladatel projektu babybox Ludvík Hess

Schránky na odložené děti fungují pomocí čidel, která ihned vyrozumí zdravotníky na jednotce intenzivní péče dětského oddělení, že se dvířka otevřela.

Babyboxy mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

První babybox v Česku byl otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně. Naposledy byl v babyboxu v Česku nalezen 1. října novorozený chlapec v Přerově. Pavla navýšila skóre holčiček oproti odleženým chlapečkům již na 56 ku 38.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám